You are here

Αναθεώρηση πολιτικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών

25/04/2019 13:00

Πέντε νέα μέτρα για στήριξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της πολιτικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών στους συγκεκριμένους τομείς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για αντιμετώπιση ενός από τα κύρια προβλήματα που είναι η πρόσβαση στην εργασία, καταργείται ο χρονικός περιορισμός των 6 χρόνων για παραμονή και απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών στον τομέα της γεωργίας / κτηνοτροφίας, όταν το αιτηθεί ο εργοδότης ενώ διατηρείται η πρόνοια για 3ετή συμβόλαια.

Στόχος, όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους όλων των αγροτικών οργανώσεων είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις / οι εργοδότες ώστε να μπορούν να διατηρούν τους εργαζόμενους τους που είναι ικανοί και έχουν αποκτήσει εμπειρία και εξειδίκευση, καθότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα.

Ταυτόχρονα, είπε, με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι νέες αφίξεις με όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργούνται (αλλοδαποί ακατάλληλοι για εργασία, εγκαταλείψεις, αιτήματα για άσυλο, έξοδα απελάσεων κλπ), ο αριθμός των αλλοδαπών που παραμένουν και εργάζονται παράνομα μετά την συμπλήρωση της μέγιστης παραμονής τους ενώ θα μειωθεί και το διοικητικό κόστος τόσο για τους εργοδότες όσο και για τις κρατικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοινώνοντας την αναθεώρηση της πολιτικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών στους τομείς της γεωργίας και κτηνοτροφίας, τόνισε ότι για μείωση της γραφειοκρατίας και παραχώρηση διευκολύνσεων στους εργοδότες με απώτερο σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας η διυπουργική επιτροπή η οποία αποτελείται από το υπουργείο εσωτερικών και εργασίας έχει αποφασίσει επίσης και την απαγόρευση αλλαγής στον τομέα απασχόλησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, εφόσον στόχος είναι να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις /εργοδότες ώστε να διατηρούν τους εργαζόμενους τους που είναι ικανοί, έμπειροι και συνεπείς, πέραν της άρσης του χρονικού περιορισμού, επιβάλλονται και περιορισμοί στις αλλαγές τομέα απασχόλησης. Επιτρέπεται μόνο αλλαγή από τον τομέα οικιακής απασχόλησης στον τομέα γεωργίας/κτηνοτροφίας.

Επίσης αιτητές ασύλου με άδεια εργασίας στον τομέα γεωργίας / κτηνοτροφίας που υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, δεν θα επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τον εργοδότη τους. Αλλοδαποί που αρνούνται να παραμείνουν στον ίδιο εργοδότη, θα θεωρείται ότι εγκαταλείπουν τον εργοδότη τους και δεν θα τους παραχωρείται επίδομα.

Οι αλλοδαποί θα συνεχίζουν να απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη εκτός και αν υπογραφεί από τα δύο μέρη έγγραφο αποδέσμευσης.  Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να εργοδοτηθούν μόνο στους τομείς της γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Επιπλέον καταργούνται οι τραπεζικές εγγυήσεις με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να μην απαιτείται από τους εργοδότες κατάθεση εγγύησης για κάλυψη εξόδων απομάκρυνσης των αλλοδαπών εργαζομένων.

Έχει επίσης τροποποιηθεί ο περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμος ώστε τα τέλη που μέχρι πρόσφατα καθορίζονταν από το νόμο, να καθορίζονται πλέον με απόφαση του υπουργού εσωτερικών.

Στο παρόν στάδιο, κοστολογείται η διαδικασία εξέτασης και έκδοσης αδειών απασχόλησης με σκοπό τον πιο ορθολογιστικό καθορισμό των τελών που θα αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος της διοίκηση, κάτι που αναμένεται να επιφέρει μείωση των τελών.

Μιλώντας εκ μέρους όλων των οργανώσεων ο πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καιλάς δήλωσε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε μεταρρύθμιση «αντιθέτως για το καλό του τόπου και της αγροτικής ανάπτυξης η οποία καλύπτει το 25% των εργαζομένων της Κύπρου χαιρετίζουμε τις σχετικές αποφάσεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου