You are here

Εισαγγελέας: Ο τέως ΠτΔ έδωσε οδηγίες για διαδικασία παύσης Οδυσσέα

13/06/2024 11:49

Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε σήμερα ο Γιώργος Σαββίδης, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της αντεξέτασης που δέχθηκε από τον Χρήστο Κληρίδη, ένα εκ των τριών δικηγόρων που υπερασπίζονται τον γενικό ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε σχέση  με την αίτηση που έχει καταθέσει ο Γεν. Εισαγγελέας  για παύση του κ. Μιχαηλίδη από τα καθήκοντα του για λόγους ανάρμοστης συμπεριφοράς. 

Ο Γεν. Εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης του είχε δώσει οδηγίες στο παρελθόν να ξεκινήσει διαδικασία παύσης του γενικού ελεγκτή.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Γεν. Εισαγγελέα επί του θέματος, η οποία δόθηκε με αφορμή σχετικό ερώτημα από τον κ. Κληρίδη, ήταν:

«Είχα οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο παρελθόν να ξεκινήσω  διαδικασία παύσης του Γενικού Ελεγκτή και δεν το έκανα», είπε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η StockWatch μετά το πέρας της δικαστικής διαδικασίας, ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να διευκρινίσει  για ποιόν εκ των δύο ΠτΔ εννοούσε. Τον Νίκο Αναστασιάδη ή τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Σαββίδης μας παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του τέως Προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

Η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα από τους δικηγόρους του γενικού ελεγκτή και κυρίως από τον  Χρήστο Κληρίδη, κύλησε μεν ήρεμα, ωστόσο, δεν  έλειψαν σε μικρή κλίμακα, οι «εκρήξεις» αντίδρασης του συνηγόρου του κ. Μιχαηλίδη.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου, Αντώνης Λιάτσος, υποχρεώθηκε σε κάποια στιγμή να παρακαλέσει τον κ. Κληρίδη να είναι προσεκτικός και να  μην υψώνει τον τόνο της φωνής του.

Η παρέμβαση και υπόδειξη του Προέδρου του Συμβουλίου, εκδηλώθηκε όταν ο Χρ. Κληρίδης απευθύνθηκε  με έντονο ύφος προς τον Γενικό Εισαγγελέα,  λέγοντας του ότι ενεργεί και συμπεριφέρεται με «πάθος» και «μανία» κατά του γενικού ελεγκτή. 

Προηγουμένως στο πλαίσιο της αντεξέτασης, ο Γεν. Εισαγγελέας εξήγησε τους λόγους γιατί υποχρεώθηκε να καταθέσει αίτηση παύσης του γενικού ελεγκτή. 

«Όφειλα να προστατεύσω τους θεσμούς. Κι εγώ προσωπικά, ως Γεν. Εισαγγελέας είχα τη στοιχειώδη υποχρέωση να οδηγήσω την όλη υπόθεση στο Ανώτατο ακριβώς για να διασωθεί το κύρος των θεσμών», παρατήρησε ο κ. Σαββίδης. 

Υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ως γενικός Ελεγκτής, θεωρεί εαυτόν ως τον μόνο έντιμο και ως τον μόνο που δικαιούται να παραχωρεί «πιστοποιητικά εντιμότητας». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κληρίδη, ο Γεν. Εισαγγελέας επικαλέστηκε δεδικασμένο για το τι σημαίνει ανάρμοστη συμπεριφορά και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο έχει ενώπιον του 15 κεφάλαια «στα οποία καταγράφονται σε λεπτομέρεια ανάρμοστες συμπεριφορές του γενικού ελεγκτή», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης.

Αναφέρθηκε σε ενέργειες  και επιστολές του κ. Μιχαηλίδη,  οι οποίες, κατά τον Γεν. Εισαγγελέα,  καταφέρονται εναντίον του και αφήνονται έκδηλες υπόνοιες περί της εντιμότητας, τόσο του Γενικού όσο και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

«Στοχοποιεί», ισχυρίστηκε, «με τη μεγαλύτερη ευκολία ανθρώπους διότι όρθωσαν ανάστημα απέναντί του και θεωρώ ότι ο κ. Μιχαηλίδης στερείται εκείνου του χαρακτηριστικού ότι είναι κατάλληλος».

«Να κατηγορείς τον Γενικό Εισαγγελέα ότι καλύπτει εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων υπουργούς οι οποίοι δήθεν έκαναν καταχρήσεις και ότι ακόμη εξυπηρετώ αλλότρια συμφέροντα, είναι απαράδεκτοι ισχυρισμοί», είπε ο κ. Σαββίδης.

«Ο γενικός ελεγκτής», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, «με την όλη συμπεριφορά και στάση του, καλλιεργούσε το αίσθημα στην κοινή γνώμη ότι είναι ο μόνος έντιμος και αδιάφθορος και ότι ο Γεν. Εισαγγελέας είναι  διεφθαρμένος».

 Διόρισε τρία δικηγορικά γραφεία με δωρεάν υπηρεσίες

Ο Γεν. Εισαγγελέας ισχυρίστηκε, επικαλούμενος δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ελεγκτικής υπηρεσίας, ότι τα τρία δικηγορικά γραφεία που υπερασπίζονται τον γενικό ελεγκτή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς κ. Μιχαηλίδη κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με σχετικό νόμο.

Σύμφωνα με τον Γεν. Εισαγγελέα, ο γενικός ελεγκτής  δεν μπορεί να δεχθεί δωρεάν υπηρεσίες εκ μέρους των   τριών δικηγορικών γραφείων,  χωρίς  προηγουμένως να έχει την άδεια του ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σαββίδης, ισχυρίστηκε πως δύο από τα δικηγορικά γραφεία που έχει διορίσει προς υπεράσπισή του, παίρνουν πολλή δουλειά από ελεγχόμενους από τον γενικό ελεγκτή οργανισμούς,  δηλαδή έχουν θεσμική εκπροσώπηση.

Διευκρίνισε πως δεν αποστερεί κανένας το δικαίωμα στον κ. Μιχαηλίδη να διορίσει τους δικηγόρους της επιλογής του και ούτε επηρεάζει τον οποιονδήποτε από τους δικηγόρους του να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

«Η αναφορά μου ήταν ξεκάθαρη και αφορούσε στην αποδοχή δωρεάν  υπηρεσιών», επεσήμανε.

Στο σημείο αυτό, ο Χρ. Κληρίδης ρώτησε τον Γεν. Εισαγγελέα κατά πόσο υπονοεί ότι τα τρία δικηγορικά γραφεία έχουν σύγκρουση συμφέροντος.

«Η αίτηση που έχω υποβάλει στο Συμβούλιο του Ανώτατου αφορά τον κ. Μιχαηλίδη, για λόγους όπως έχω εξηγήσει ανάρμοστης συμπεριφοράς και το  δικαστήριο θα κρίνει τις ενέργειες και τη συμπεριφορά του γενικού ελεγκτή», απάντησε ο κ. Σαββίδης.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μιχαηλίδης ελέγχεται για όλα αυτά διότι με επιστολή του προς τη νομική υπηρεσία είχε δεσμευτεί ότι θα πληρώσει από την τσέπη του τα δικηγορικά έξοδα.

Τον Γενικό Εισαγγελέα εκπροσώπησαν τα δικηγορικά γραφεία Κωνσταντίνου Καλλή και Λέανδρου Παπαφιλίππου και τον Γεν. Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εκπροσώπησαν τα δικηγορικά γραφεία Τζο Τριανταφυλλίδη, Χρήστου Κληρίδη και Πάμπου Ιωαννίδη.

Το Ανώτατο απαρτίζεται από τους Αντώνη Λιάτσο – Πρόεδρο και μέλη τους, Οικονόμου, Ψαρά, Σωκράτους, Χατζηγιάννη, Καρακάννα, Γεωργίου και Καλλιγέρου.

Του Λεύκου Χρίστου