Προς την ολοκλήρωση του εθνικού δείκτη κυβερνοασφάλειας ή αλλιώς Cybersecurity Index οδεύεί η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ).
Την δημιουργία του δείκτη ανακοίνωσε στο πλαίσιο του απολογισμού του υφυπουργείου Έρευνας ο υφυπουργός, Νικόδημος Δαμιανού, εξηγώντας ότι ο δείκτης προσβλέπει στην δημιουργία αντικειμενικής εικόνας της ωριμότητας των κυπριακών επιχειρήσεων σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Ο επιτρόπος του Γραφείου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνίων και Ταχυδρομιών (ΓΕΡΗΕΤ) Γιώργος Μιχαηλίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι η ετοιμασία του δείκτη, βρίσκεται στο 90%.
Αναμένεται, είπε, να πραγματοποιηθεί εσωτερική συνάντηση για την ολοκλήρωση του δείκτη ώστε να ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση.
Ερωτηθείς τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο δείκτης, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ήδη γίνονται από την ΑΨΑ έρευνες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους πολίτες για το επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε σχέση με εκείνους.
Σημείωσε ότι στον δείκτη θα περιλαμβάνονται κάποια στοιχεία που περιλαμβάνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την κυβερνοασφάλεια, ENISA και στοιχεία άλλων δεικτών, τα οποία θα παρουσιάζονται μαζί.
Σε σχέση με την συχνότητα έκδοσης του δείκτη ο επίτροπος είπε ότι ενδεχομένως να εκδίδεται σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση.
Ο δείκτης θα αφορά όλη την χώρα εξήγησε, με τις έρευνες αυτή τη στιγμή να επικεντρώνονται στους πολίτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το πού βρίσκονται σε ότι αφορά την κυβερνοασφάλεια, ποσά χρήματα ξοδεύουν για αυτή, πόσες επιθέσεις κυβερνοσαφάλειας είχαν το τελευταίο διάστημα και τι τους στοίχισαν.
Σύμφωνα ακόμη με τον επίτροπο ο δείκτης θα εξελίσσεται σε ότι αφορά τα στοιχεία που θα εξετάζονται.
Η δημιουργία του CY-Index στην οποία προχωρά η ΑΨΑ, περιλαμβάνεται στις δράσεις του υφυπουργείου για την περαιτέρω ενίσχυση του επιπέδου και της κουλτούρας της κυβερνοασφάλειας σε επιχειρήσεις και κοινωνία.
Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται και σειρά δραστηριοτήτων ενημέρωσης προς το κοινό από την ΑΨΑ.
Την ίδια ώρα, το υφυπουργείο όπως αναφέρθηκε κατά τον απολογισμό, δρομολογεί τον σχεδιασμό εθνικών σχεδίων διαχείρισης κρίσης για την κυβερνοασφάλεια με βάση τις απαιτήσεις του NIS 2, καθώς και την εφαρμογή πλαισίου πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας και την έναρξη πιλοτικών προγραμμάτων για ελέγχους σε φορείς πιστοποίησης και στην αγορά.
Επιπρόσθετα, μέσω του εθνικού Κέντρου Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας (NCC-CY), γίνεται προσπάθεια διεκδίκησης πρόσθετων ευρωπαϊκών κονδυλιών για προκήρυξη νέων σχεδίων χορηγιών για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στις επιχειρήσεις εντός της τρέχουσας χρονιάς.