You are here

ΕΚΤ: Υποδεικνύει συνεννόηση για Windfall gains tax

26/08/2023 06:01

Οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη επισείουν την προσοχή στις αρχές των κρατών μελών της Ευρωζώνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς τις οποιεσδήποτε προθέσεις ή σκέψεις για επιβολή έκτακτης φορολογίας Windfall gains tax,  επί των «απρόσμενων» κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα μηνύματα της ΕΚΤ, όπως πληροφορείται η StockWatch, φαίνεται να έχουν φθάσει και στη Λευκωσία και ενδεχομένως να μην ήταν τυχαία η επικοινωνία που υπήρξε πριν από λίγες μέρες μεταξύ του ΥΠΟΙΚ Μ. Κεραυνού και του Κ. Ηροδότου, Διοικητή της ΚΤ, αν ληφθούν υπόψη και οι δημόσιες συζητήσεις και αντιδράσεις που εκδηλώνονται καθημερινά  από τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων.

Στην επικαιρότητα των συζητήσεων και της ειδησεογραφίας, βρίσκονται τώρα και οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για επιβολή έκτακτου φόρου, Windfall gains tax, επί «απρόσμενων» κερδών των τραπεζών, όπως αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη η StockWatch.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε αυθημερόν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ, που ρωτήθηκε σχετικά.

Η δημοσιοποίηση των σκέψεων του Υπουργείου Οικονομικών , έχει όντως θορυβήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία, βρίσκονται ήδη  κάτω από την πίεση  των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των οργανωμένων συνόλων και φορέων στην  οικονομική δραστηριότητα και στην αγορά εργασίας, για να ληφθούν εκ μέρους των τραπεζών μέτρα,  με κυριότερο αυτό της απορρόφησης μέρους του αυξημένου κόστους  δανεισμού.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch αναφέρουν ότι μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Διοικητή έγινε ανταλλαγή απόψεων στη βάση και των δημοσιευμάτων σε διεθνή ΜΜΕ, που φέρουν εκπρόσωπο της ΕΚΤ να δηλώνει στο Reuters ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος του κορυφαίου εποπτικού οργάνου των τραπεζών κρατών μελών της Ευρωζώνης, «πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη γνώμη της επί της επίμαχης αυτής φορολογίας, «εν ευθέτω χρόνω». 

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ, φέρει ως συνήθως, αντιρρήσεις σε επιβολή φόρων πάνω σε απρόσμενα κέρδη τραπεζών καθώς, για τους επόπτες, οι φορολογίες αποδυναμώνουν και τις τράπεζες   και την οικονομία μίας χώρας γενικότερα.

Πηγές της ΚΤ που μίλησαν στη StockWatch ανέφεραν ότι η εγχώρια εποπτική αρχή πάντα είναι στη διάθεση της πολιτείας για να συνδράμει εποικοδομητικά στις όποιες συζητήσεις γίνονται για ζητήματα που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Ειδικά για σοβαρά θέματα που μπορεί να εμπίπτουν στη σφαίρα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είναι σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές της ΚΤ.

Τα επιχειρήματα των τραπεζών για τον έκτακτο φόρο

Ανώτατα στελέχη τραπεζών που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για υιοθέτηση  έκτακτου φόρου επί απρόσμενων κερδών των τραπεζών, υπέδειξαν ότι στην Κύπρο υπάρχει ήδη έκτακτη φορολογία που επιβάλλεται στις τράπεζες  η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι υψηλότερη από κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσαν ότι με βάση στοιχεία το 2022  οι κυπριακές τράπεζες έχουν πληρώσει περισσότερα από €40 εκατ. υπό μορφή τραπεζικής εισφοράς (bank levy).  

Τόνισαν ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι ακόμη εκτός επενδυτικής βαθμίδας και ενώπιόν τους υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις και είναι, όπως είπαν, ζωτικής σημασίας να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι επόπτες αυξημένες προβλέψεις.   

Αναφέρθηκαν στον κίνδυνο να χάσει η Κύπρος την αξιοπιστία της, ειδικότερα στο σκέλος της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων αφού, όπως υποστηρίζουν, με αυτό το φόρο και τις συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων αμφισβητείται  το σταθερό τραπεζικό περιβάλλον και πρόσθεσαν: 

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κατά την μακροχρόνια περίοδο των αρνητικών επιτοκίων, οι τράπεζες  ήταν αυτές που επωμίζονταν το κόστος» παρατήρησε μέλος του Συνδέσμου το οποίο έθεσε  εκ νέου την πάγια και διαχρονική του θέση,  να αρθεί η επιβολή του ειδικού φόρου επί των τόκων.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος συστημικής τράπεζας, την τελευταία πενταετία τα πιστωτικά ιδρύματα κατέβαλαν ειδικό φόρο επί των καταθέσεων πέραν των €300 εκατ.

Στο Τρόοδος συζητήθηκε το επίμαχο θέμα των εκποιήσεων

Στην Ευρώπη που γίνεται λόγος για επιβολή έκτακτου φόρου επί των κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν  πρόκειται να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ούτε την άνοδο του Euribor και δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση των οφειλετών.

Τα «απροσδόκητα κέρδη» είναι μια πτυχή που αξίζει αυστηρό χαρακτηρισμό στην περίπτωση των τραπεζών, ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων, θα επηρεάσει την ικανότητα πληρωμής των δόσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, γεγονός που θα καταλήξει να έχει αντίκτυπο στις τράπεζες.

Τα κυρίαρχα θέματα του τραπεζικού συστήματος, όπως οι εκποιήσεις και οι σκέψεις για επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών, ήταν στην άτυπη ατζέντα της χθεσινής  συνάντησης του ΠτΔ με τους υπουργούς στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, κατά την οποία τέθηκαν οι προτεραιότητες επίλυσης θεμάτων που απασχολούν έντονα τους πολίτες.

Ο ΥΠΟΙΚ είχε την ευκαιρία σε άλλο πιο χαλαρό κλίμα που δεν θύμιζε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ενημερώσει τον ΠτΔ και τους συναδέλφους του υπουργούς για το χειρισμό που θα ακολουθήσει σε φλέγοντα ζητήματα που έχουν σχέση με το γενικότερο φάσμα της οικονομίας και με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Εκτενής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων έγινε σε σχέση με την ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κράτος δεν θα προωθήσει σχέδια για ευάλωτους δανειολήπτες με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Αναφορά έγινε και στο επικείμενο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης και για την προοπτική να καλύψει περισσότερους δικαιούχους.

Του Λεύκου Χρίστου