Μετά την ΠΕΟ ήρθε και η σειρά της ΣΕΚ να απορρίψει τη μεσολαβητική πρόταση του ΥΠΕΡΓ που αφορά στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα.
Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη, ενδεχομένως να κλονίσει συθέμελα την εργασιακή ειρήνη στο σημαντικό αυτό τομέα της οικονομίας και τα «τύμπανα πολέμου» άρχισαν να κτυπούν, όπως είχε γράψει η StockWatch την περασμένη Τρίτη.
Η ανακοίνωση της ΣΕΚ που εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα, δεν συγκεκριμενοποιεί τους λόγους της απόρριψης της πρότασης του ΥΠΕΡΓ
Περιορίζεται να αναφέρει ότι το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων μελών της ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ που συνήλθε χθες στη Λεμεσό, αφού συνεκτίμησε το σύνολο των δεδομένων, με γνώμονα τα δικαιώματα των εργαζομένων, υποχρεώθηκε να απορρίψει την πρόταση.
Προστίθεται ότι το ΓΣ της συντεχνίας έχει αξιολογήσει τις επεξηγήσεις του ΥΠΕΡΓ οι οποίες, όπως σημειώνεται, δεν αφήνουν ικανοποιημένα τα μέλη του ΓΣ της ομοσπονδίας.
Στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για λήψη απεργιακών μέτρων, προφανώς για να μην αποκοπούν πλήρως οι γέφυρες συνεννόησης, είτε με το ΥΠΕΡΓ, είτε με τους ξενοδόχους.
Η ΠΕΟ τις τελευταίες μέρες κωδικοποίησε σε αδρές γραμμές τα επίμαχα σημεία της απόρριψης της μεσολαβητικής πρότασης.
Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε τις δύο συντεχνίες στην απόρριψη της πρότασης, είναι γιατί δεν διευκρινίζεται σαφώς ότι εκείνα τα οποία συμφωνούνται στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης, εξασφαλίζονται.
Οι συντεχνίες θέλουν νομική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων ώστε να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, είτε είναι κάτω από συλλογική σύμβαση, είτε όχι.
Το συνδικαλιστικό κίνημα διερωτάται κατά πόσο με τη νομική ρύθμιση που προβλέπεται, κατοχυρώνονται οι μισθολογικές αυξήσεις και ο 13ος μισθός σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Η ΠΕΟ μάλιστα, εγείρει και θέμα καταβολής των μισθολογικών αυξήσεων με αναδρομή ισχύ, κυρίως γιατί, όπως υποστηρίζει, «τα τελευταία χρόνια οι επιδόσεις στην τουριστική βιομηχανία είναι εξαιρετικές».
Νέα διλήμματα για τον ΥΠΕΡΓ
Τα δύσκολα έπονται για τον ΥΠΕΡΓ και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση, η οποία, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να μείνει θεατής μπροστά σε αυτή την κρίσιμη εργατική διαφορά και να επιτρέψει πρόκληση απεργιακών κινητοποιήσεων, σε μία περίοδο, που ακόμη οι πλείστες των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν ικανοποιητική πληρότητα.
Μέχρι αυτή τη στιγμή ο ΥΠΕΡΓ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει.
Οι πληροφορίες τον φέρουν να μιλά με τις ηγεσίες των δύο μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων.
Η απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης, προκαλεί αναπόφευκτα μεγάλα διλήμματα, πρωτίστως στον ίδιο τον Γ. Παναγιώτου, ο οποίος είτε θα κηρύξει αδιέξοδο και να αφήσει τα δύο μέρη, συντεχνίες και ξενοδόχους να αναμετρηθούν με μέτρα και αντίμετρα, είτε να καταβάλει ύστατες προσπάθειες για να υπάρξουν εκείνες οι «διορθώσεις» στην πρόταση του για να αποφευχθούν από πλευράς συντεχνιών, δυναμικές κινητοποιήσεις.
Για να στεφθεί όμως σε επιτυχία μία τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεση τους οι δύο σύνδεσμοι ξενοδόχων.
Τόσο ο ΠΑΣΥΞΕ, όσο και ο ΣΤΕΚ αποδέχθηκαν την πρόταση του ΥΠΕΡΓ, όπως προηγουμένως είχαν αποδεχθεί και τη μεσολαβητική πρόταση του διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Άντη Αποστόλου, την οποία οι συντεχνίες επίσης είχαν απορρίψει.
Σαφές το μήνυμα από τους ξενοδόχους
Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, που είχε κληθεί από τη StockWatch να πει κατά πόσο τα μέλη του συνδέσμου του, θα αποδεχθούν ενδεχόμενες αλλαγές στη μεσολαβητική πρόταση του ΥΠΕΡΓ, απάντησε αρνητικά.
Υπέδειξε ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ:
«O ΥΠΕΡΓ οφείλει να σεβαστεί το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι αποδέχθηκαν τη μεσολαβητική του πρόταση, παρά το γεγονός αυτή ξεπερνούσε «κόκκινες γραμμές», που είχαν τεθεί από την εργοδοτική πλευρά».
Ξεκαθάρισε πως ο ΠΑΣΥΞΕ δεν πρόκειται αποδεχθεί σε καμία περίπτωση να γίνουν εκ νέου οποιεσδήποτε υπερβάσεις, κατά την έκφραση του.
Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΡΓ είχε βρεθεί την περασμένη βδομάδα στη δίνη έντονης κριτικής που δέχθηκε, τόσο από τη ΣΕΚ, όσο και από την ΠΕΟ, με αφορμή δηλώσεις του για το επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και ειδικότερα για την αναλογιστική μείωση του 12% στις συντάξεις αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
Φορείς που έχουν γνώση των εργασιακών σχέσεων διερωτήθηκαν κατά πόσο ο ΥΠΕΡΓ είχε ή όχι εκατέρωθεν ενδείξεις ότι η πρόταση του θα γινόταν αποδεχτή.
«Αν είχε θετικές ενδείξεις από τις συντεχνίες γιατί απορρίφθηκε και αν δεν είχε, γιατί υπέβαλε πρόταση», παρατήρησαν.