Στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης η οποία αναμένεται να εγκριθεί στα μέσα του 2026, υπολογίζεται ότι θα μπορεί να ρυθμιστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης της αναλογιστικής μείωσης του 12% για την πρόωρη συνταξιοδότηση, εάν δεν καταστεί εφικτή η κατάληξη σε κοινή απόφαση της προσπάθειας που θα ξεκινήσει σύντομα μεταξύ υπουργείου Εργασίας και συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, αναφέροντας ότι εντός των επόμενων εβδομάδων ξεκινά νέα προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, για διαφοροποίηση του πέναλτι του 12% για συντάξεις από το 63ο έτος.
Δήλωσε ότι οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ δεν έκαναν αποδεκτή ούτε την αναθεωρημένη πρόταση που είχε καταθέσει ενώπιον τους το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ επεσήμανε ότι το υπουργείο Εργασία πριν την κατάθεση της είχε προβεί στην διενέργεια αναλογιστικής μελέτης για το ζήτημα, η οποία ετοιμάστηκε με την υποστήριξη αναλογιστών Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Πρόσθεσε ότι η διαφοροποίηση της αναλογιστικής αναπροσαρμογής για την πρόωρη συνταξιοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ισχύει από το 2012, αξιολογήθηκε στην βάση της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, των μισθολογικών απολαβών, αλλά και σύμφωνα με τις δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών και του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι η πρόταση τους έγινε αποδεκτή από τις οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, καθώς επίσης τις συνδικαλιστικές οργνώσεις ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ, σημειώνοντας ότι εάν είχε γίνει αποδεκτή από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και είχε τεθεί σε εφαρμογή, πέραν των δεκαπέντε χιλιάδων εργαζομένων/συνταξιούχων θα είχαν επωφεληθεί, με αύξηση της τάξης των €800 ετησίως.
Σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός των δικαιούχων αποτελεί σχεδόν το 30% των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν υποστεί την αναλογιστική μείωση από το 2012 μέχρι σήμερα.
Ο υπουργός Εργασίας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να οδηγήσει κάποια πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για ρύθμιση εάν δεν είναι κοινά αποδεκτή λύση και θα προκαλέσει αντιδράσεις.
«Δεν πρόκειται να καταθέσω νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν δεν υπάρχει προοπτική υπερψήφιση του. Αν διαπιστώσω ότι υπάρχει δυνατότητα υπερψήφισης από την πλειοψηφία των κομμάτων, τότε θα προχωρήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα χαρακτηριστικά της χώρας δεν συνιστούν υπέρ της μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης, σημειώνοντας πως δεν τίθεται θέμα να κληθεί το δημόσιο να καταβάλει €100 εκατ., ποσό το οποίο θα απαιτηθεί αν υιοθετηθούν οι προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί ακόμα ένας κύκλος διαβουλεύσεων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, είπε ότι ζήτημα θα ρυθμιστεί μέσω της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Πάει υπουργικό η μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού
Όσον αφορά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι εντός της επόμενη εβδομάδας θα κατατεθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιογια το πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και την σύσταση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής που θα έχει το συντονισμό, ενώ ανέφερε ότι τεχνική υποστήριξη λαμβάνει από τον διεθνή οργανισμό εργασίας.
Είπε ακόμα ότι τα ορόσημα για την μεταρρύθμιση αφορούν στην κατάθεση των νομοσχεδίων στην Βουλή των Αντιπροσώπων πριν το τέλος του 2025, ώστε να ολοκληρώσει η συζήτηση και ψήφιση τους το πρώτο τέταρτο του 2026 και πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Δήλωσε ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει η όσο το δυνατό εφικτή συναίνεση επί των νομοσχεδίων, ώστε να μην παρατηρηθεί καθυστέρηση για την έγκριση της μεταρρύθμισης από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Από το 2027 πληρωμές κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι σήμερα όλα τα κεφάλαια του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων επενδύονται στο δημόσιο και πως με τον δεύτερο πυλώνα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα εξορθολογήσουν την επενδυτική πολιτική του Ταμείου, ώστε να μπορουν να προβούν και σε επένδυση και στον ιδιωτικό τομέα, σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.
Πρόσθεσε επίσης ότι με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, από το 2062, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αρχίσει να αξιοποιεί τους τόκους, τους οποίους καταβάλλει το κράτος προς το ταμείο, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα αρχίσει το κράτος να αποπληρώνει το ποσό των δέκα περίπου δις που οφείλει στο ταμείο είπε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφονται από το τέλος του 2027.
Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την αισιοδοξία τους αναφορικά με την προοπτική της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης κατά την ενημερωτική συνεδρία της επιτροπής Εργασίας, η οποία αφορά διάφορα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, πέραν των προαναφερθέντων, που αφορούν μεταξύ άλλων το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και την επ΄ αμοιβή πρακτική άσκηση των νέων.
Νωρίτερα ζητούν νομοσχέδια βουλευτές
Βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας, επεσήμαναν ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να κατατεθούν τα νομοσχέδια της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και του πέναλτι 12% πολύ νωρίτερα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς σε παρέμβαση του δήλωσε την ετοιμότητα τους να εργαστούν εντατικά για εξέταση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, όταν θα κατατεθούν ενώπιον τους.
Τόνισε ότι η κοινωνία αναμένει άμεσα ρύθμιση του ζητήματος και πως πρέπει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τοποθετηθούν ενώπιον συγκεκριμένης πρότασης που θα έχουν σύντομα ενώπιον τους.
Απαντώντας ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο εάν δεν επιδειχθεί καλή θέληση δεν θα υπάρξει κατάληξη σύντομα και ότι τότε θα αφεθεί να εξετασθεί μετά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ότι μπορεί το θέμα της αναλογιστικής μείωσης να ενταχθεί και στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Την ανάγκη να επιδιώξουν όλες οι πλευρές να βρεθεί κοινή συνισταμένη, επεσήμανε σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, θέτοντας τον προβληματισμό για ποιο λόγο να τεθεί μία πρόταση που θα καταψηφιστεί.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι ο κ. Παναγιώτου είναι ο πρώτος Υπουργός που συζητά το θέμα της αναλογιστικής μείωσης, ενώ την ίδια στιγμή σημείωσε πως πρέπει να αναζητηθεί λύση «χωρίς λαϊκισμό και χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και τη βιωσιμότητα του».
Προβληματισμό εξέφρασε, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, για τα χρονικά πλαίσια που τίθενται για την προώθηση της μεταρρύθμισης, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Χρίστος Χριστόφιας, αναφερόμενος στην πρόθεση του Υπουργείου για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θα αρχίσει η καταβολή ποσών από πλευράς κράτους προς το Ταμείο, στο πλαίσιο της αποπληρωμής του εσωτερικού δανεισμού.