Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, καταγράφοντας τη συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού και δίνοντας σήμα για ενδεχόμενη μείωση τον Ιούνιο.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη αξιολόγηση του διοικητικού συμβουλίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, καθοδηγούμενος από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των ειδών διατροφής και των αγαθών ενώ οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού υποχωρούν, ο ρυθμός αύξησης των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της ανόδου του κόστους εργασίας στα κέρδη τους.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω. Όμως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές, τονίζεται, είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.
Αποφασιστικότητα ΔΣ για πληθωρισμό 2%
Όπως τονίζει η ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν σημαντικά στην εξελισσόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Προστίθεται ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο. Εάν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του διοικητικού συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής, υποδεικνύεται, αφήνοντας παράθυρο για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται, το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, και δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.
Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.
Εκτιμήσεις Λαγκάρντ
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία επιτόκια της ΕΚΤ, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού.
Όπως τόνισε, ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία, με κινητήριο μοχλό την πτώση των τιμών στα τρόφιμα και τα αγαθά. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι αφανείς πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και διατηρούν ψηλά τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών.
Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με μικρές μεταβολές στα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% την επόμενη χρονιά, χάρη στην πτώση του εργασιακού κόστους, τον αντίκτυπο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και την εξασθένιση των συνεπειών της πανδημίας.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι τα ρίσκα παραμένουν αρνητικά. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη μπορεί να κινηθεί υψηλότερα αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη φράση που συμπεριέλαβε η ΕΚΤ στη σημερινή της ανακοίνωση - και δεν συμπεριλαμβανόταν στην προηγούμενη ανακοίνωση - ότι αν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση για το outlook του πληθωρισμού, τη δυναμική των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ενίσχυε την αυτοπεποίθηση της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο τότε θα είναι κατάλληλο να υπάρξει μείωση επιτοκίων.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν η απόφαση διατήρησης των επιτοκίων στο 4% ήταν ομόφωνη, απάντησε ότι κάποια μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων.