You are here

Στην κορυφή ευρωβαρόμετρου για διαφθορά η Κύπρος

12/07/2023 06:29

Στο «top 3» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ψηλότερο ποσοστό (72%) επιχειρήσεων που θεωρούν τη διαφθορά πρόβλημα για τις δραστηριότητες τους, βρέθηκε η Κύπρος, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Ρουμανία και η Ελλάδα, όπου ποσοστό 75% και 74% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, θεωρούν πρόβλημα τη διαφθορά.

Την ίδια στιγμή, με βάση το ευρωβαρόμετρο που εξέτασε το θέμα «Επιχειρήσεις και διαφθορά», το 95% των κυπριακών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στην Κύπρο, ενώ μόλις 2% θεωρεί τη διαφθορά σπάνιο πρόβλημα.

Η πιο διαδεδομένη πρακτική διαφοράς στην Κύπρο, σύμφωνα με το 62% των συμμετεχόντων επιχειρήσεων, είναι οι μίζες, ενώ ακολουθεί η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων με αντάλλαγμα τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων ή την άσκηση επιρροής στη χάραξη πολιτικών, με ποσοστό 57%.

Ποσοστό 49% θεωρεί διαδεδομένη πρακτική την ευνοϊκή μεταχείριση φίλων ή/και μελών της οικογένειας στους δημόσιους φορείς και ποσοστό 35% θεωρεί διαδεδομένη πρακτική τις δωροδοκίες.

Καμία τιμωρία για δωροδοκία ανώτερων υπαλλήλων

Σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης της διαφθοράς, το 86% των κυπριακών επιχειρήσεων θεωρεί ότι άτομα και επιχειρήσεις που «πιάνονται» να δωροδοκούν ανώτερο υπάλληλο δεν τιμωρούνται κατάλληλα, σε αντίθεση με το 12% που θεωρεί ότι τιμωρούνται κατάλληλα.

Το 73% των συμμετεχόντων, θεωρεί ότι τα μέτρα κατά της διαφθοράς στην Κύπρο δεν εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς απώτερα κίνητρα, σε αντίθεση με ποσοστό 22% που θεωρεί ότι εφαρμόζονται.

Επιπρόσθετα, το 60% των συμμετεχόντων συμφωνεί ότι άτομα και επιχειρήσεις που «πιάνονται» για μικρές υποθέσεις διαφθοράς τιμωρούνται καταλλήλως, ενώ το 36% διαφωνεί.

Εμπειρία με διαφθορά και δημόσια υπηρεσία

Σε ότι αφορά τυχόν εμπειρία διαφθοράς στη δημόσια υπηρεσία, το 96% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν παραχώρησαν καμιά χάρη ή δώρο σε υπηρεσίες για την παροχή οικοδομικών αδειών, αδειών λειτουργίας επιχείρησης, αλλαγή χρήσης γης, περιβαλλοντικές άδειες (συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας αποβλήτων και νερού), πινακίδες κυκλοφορίας ή άδειες σχετικά με οχήματα, κρατική βοήθεια και κοινωνικά, διαρθρωτικά κονδύλια.

Το 4% απάντησε ότι έκανε κάποια χάρη ή έδωσε επιπλέον χρήματα τουλάχιστον μία φορά.

Πρόσθετα, η πλειοψηφία των κυπριακών επιχειρήσεων σε ποσοστό 65%, θεωρεί ότι κατά τα τελευταία τρία χρόνια η διαφθορά εμπόδισε την επιχείρηση τους να κερδίσει δημόσιο διαγωνισμό ή να συνάψει δημόσια σύμβαση, ενώ αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε το 26% των ερωτηθέντων.

«Απίθανη» η παρέμβαση δικαιοσύνης για διαφθορά

Σε ότι αφορά το πόσο πιθανή είναι η εμπλοκή ατόμων ή επιχειρήσεων σε πρακτικές διαφθοράς στην Κύπρο, το 50% θεωρεί απίθανη την πιθανότητα να αντιμετωπιστούν κατηγορίες και να οδηγηθούν στο δικαστήριο, έναντι 49% που απάντησε ότι είναι πιθανόν.

Ποσοστό 38% θεωρεί ότι οι εμπλεκόμενοι θα συλληφθούν ή θα αναφερθούν στην αστυνομία ή στους δημόσιους κατήγορους, έναντι 62% που απάντησε αρνητικά.

Την ίδια στιγμή, ποσοστό 38% θεωρεί υπαρκτή την πιθανότητα να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης από το δικαστήριο, έναντι 62% που το θεωρεί απίθανο.

Προβλήματα στις επιχειρήσεις

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα τα προβλήματα που επηρεάζουν ή όχι τις κυπριακές επιχειρήσεις στις δραστηριότητες τους, το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί πρόβλημα την πολυπλοκότητα διοικητικών διαδικασιών έναντι 25% που δεν την θεωρεί πρόβλημα.

Ακολουθεί η διαφθορά για το 72%, έναντι 28% που δεν τη θεωρεί πρόβλημα και η ευνοιοκρατία και νεποτισμός σε ποσοστό 71% έναντι 27%, αντίστοιχα.

Η έλλειψη μέσων ή διαδικασιών για την ανάκτηση χρεών από άλλους, αποτελεί πρόβλημα για το 64% των κυπριακών επιχειρήσεων έναντι 34% που δεν το θεωρούν πρόβλημα.

Πρόβλημα για το 64% αποτελούν οι ανεπαρκείς υποδομές στη χώρα, ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων, αποτελεί πρόβλημα για το 60% των ερωτηθέντων.

Οι φορολογικοί συντελεστές κρίνονται ως πρόβλημα για το 59% των κυπριακών επιχειρήσεων και οι περιορισμοί στο πλαίσιο κανονισμών εργασίας, για το 49%.

Πρόβλημα από το 55% των συμμετεχόντων, θεωρούνται επίσης, οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία και τις πολιτικές.

Επισυνάπτονται τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου για την Κύπρο.

Της Μαρίας Κυριακίδου