You are here

Πώς επιδρούν στις αγορές οι εκλογές στη Γαλλία

01/07/2024 12:09

Σημαντική άνοδο επέφερε στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας, για τον βασικό γαλλικό χρηματιστηριακό δείκτη CAC 40, το αποτέλεσμα των χθεσινών πρώτων εκλογών στη Γαλλία.

Ο δείκτης ανεβαίνει μέχρι στιγμής κατά 2,70% μετά την αβεβαιότητα που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στις ευρωαγορές.

Θετική επιρροή είχε και για το ευρώ η ολοκλήρωση του πρώτου εκλογικού κύκλου στη Γαλλία.

Εξάλλου, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται επίσης για τις εκλογές της Πέμπτης, με τη στερλίνα να έχει υποχωρήσει σχεδόν 1% τον Ιούνιο.

Στις υπόλοιπες συναλλαγές ο Euro Stoxx 50 Pr σημειώνει κέρδη 1,63% και ο βρετανικός FTSE 100 κέρδη 0,53%.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,82% και ο IBEX 35 κέρδη 1,59%.

Στο +0,98% βρίσκεται ο Stoxx 600.

Για τον χρυσό διαμορφώνεται πτώση 0,19%, ενώ για το αργό άνοδος 0,77%.

Την προσοχή των επενδυτών σήμερα ενδεχομένως να προσελκύσουν τα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό Ιουνίου.

Ήπιες κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Μικρά κέρδη καταγράφονται τη Δευτέρα στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα.

Ζημιές κατά 0,22% διαμορφώνονται για τον S&P/ASX 200.

Ο NIKKEI 225 αποσπά κέρδη 0,12% και ο TOPIX Tokyo κέρδη 0,52%, ενώ άνοδος 0,44% σχηματίζεται για τον CSI 300.

Την Παρασκευή ο MSCI AC ASIA Pacific έκλεισε με κέρδη 0,41%.

Το υποτονικό κλίμα στους ασιατικούς δείκτες αποδίδεται από τους αναλυτές στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε σχέση με τους ρυθμούς των αμερικανικών προοπτικών.

Καλός μήνας ο Ιούνιος για NASDAQ

Με άλμα κερδών άνω του 6% ολοκλήρωσε τον Ιούνιο ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ.

Οι αγορές της Νέας Υόρκης έκλεισαν ωστόσο αρνητικά την Παρασκευή, με απώλειες 0,71% για τον δείκτη.

Κέρδη 0,10% καταγράφηκαν για τον NYSE COMPOSITE, ενώ ο DOW JONES υποχώρησε κατά 0,12% και ο S&P 500 κατά 0,41%. Ο S&P/TSX COMPOSITE ολοκλήρωσε τη συνεδρία με απώλειες 0,30%.

Αβεβαιότητα για την έγκριση Ethereum ETF

Σε απροσδιόριστο χρόνο εντός του καλοκαιριού αναμένεται η έγκριση του Ethereum ETF, παρά τις εκτιμήσεις που ήθελαν τα εν λόγω προϊόντα να μπαίνουν σε λειτουργία από τις 4 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει στη StockWatch  o δικηγόρος σε θέματα τεχνολογίας Blockchain, DeFi, AI και CASPs, Παναγιώτης Κουσσής, οι εκδότες αναμένουν ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), το οποίο θα παρασχεθεί μόλις οριστεί προθεσμία για τις τελικές καταθέσεις.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, έχει υπονοήσει ότι οι εγκρίσεις των Ethereum ETFs θα μπορούσαν να συμβούν «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι», αλλά μια συγκεκριμένη ημερομηνία παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουσσή το πρώτο στάδιο για την έγκριση των εν λόγω προϊόντων έγινε ήδη τον Μάιο με την έγκριση της φόρμας 19b-4.

«Οι φόρμες S-1 είναι μέρος μιας διαδικασίας δύο σταδίων για να τεθούν σε λειτουργία τα ETFs», εξηγεί λέγοντας ότι σε αντίθεση με τις φόρμες 19b-4, οι καταθέσεις της φόρμας S-1 δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη προθεσμία, προσθέτοντας αβεβαιότητα στο χρονοδιάγραμμα εκκίνησης του Ethereum ETF.

Πρόσθεσε ότι ενημερωμένες εκδόσεις των αιτήσεων τους έχουν ήδη καταθέσει αρκετά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τα S-1 spot Ethereum ETF, συμπεριλαμβανομένων των Bitwise, Fidelity, VanEck, Franklin, 21Shares, Grayscale και BlackRock.

«Αυτοί οι εκδότες τώρα περιμένουν την ανατροφοδότηση της SEC για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των καταθέσεων», επεσήμανε.

Με το δεξί στον Ιούλιο τα crypto

Στο επίπεδο των $63 χιλ. ανέβηκε το Bitcoin κατά τις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας, καταγράφοντας κέρδη 2,31%.

Σε θετικό έδαφος κινείται και το Ethereum με κέρδη 2,01%.

Στο μεταξύ τρέχουν οι εξελίξεις σε σχέση με μήνυση κατά της Binance, μετά από απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις ΗΠΑ.

Τη νομική διαδικασία ξεκίνησε η SEC υποστηρίζοντας ότι τόσο το ανταλλακτήριο, όσο και ο πρώην CEO του Changpeng Zhao, παραβίασαν τους κανονισμούς.

Η μήνυση κατατέθηκε σύμφωνα με το Reuters, τον Ιούνιο του 2023 και αφορά σε τεχνητή διόγκωση των όγκων συναλλαγών, εκτροπή κεφαλαίων πελατών, μη περιορισμό των πελατών από τις ΗΠΑ στην πλατφόρμα του ανταλλακτηρίου, αλλά και παραπλάνηση των επενδυτών σε σχέση με τους ελέγχους επιτήρησης της αγοράς.

Της Μαρίας Κυριακίδου