Δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, διαβλέπει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Σε έκθεσή του για τις τιτλοποιήσεις ΜΕΔ στην ΕΕ, σημειώνει ότι το κυπριακό απόθεμα ΜΕΔ στους ισολογισμούς των τραπεζών συνέχισε να μειώνεται κατά τους τελευταίους 12 μήνες και το τρίμηνο του 2022, όπως δείχνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ήταν περίπου €1,3 δισ. σε σύγκριση με €3,1 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο οίκος, παρατήρησε επίσης, δραστικά βελτιωμένο δείκτη ΜΕΔ 3,9% σε σύγκριση με 10,9% που παρατηρήθηκε πριν από ένα χρόνο, πλησιάζοντας το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 1,9%.
Αναφέρεται ότι η Κύπρος παρουσίασε αρνητικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 5,0% το 2020 και επανήλθε σε θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 5,5% το 2021. Η βασική προσδοκία για το 2022 είναι ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ 3,4%. Το μέσο ποσοστό ανεργίας ήταν σταθερό, και ανήλθε στο 7,5% το 2021, από 7,6% το 2020 και η βασική προσδοκία, είναι αυτό να μειωθεί στο 6,9% το 2022.
Στις 8 Απριλίου 2022, η DBRS Morningstar αναβάθμισε την αξιολόγησή της Κύπρου σε BBB από BBB (χαμηλή) και άλλαξε την τάση σε σταθερή από θετική.
Όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις δανείων στην ΕΕ, αναφέρεται ότι παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών να εξορθολογίσουν το νομικό πλαίσιο όπως παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, οι χρονικές διαφορές μεταξύ των δικαστηρίων σε διαφορετικές τοποθεσίες, μπορεί να είναι σημαντικές.
Μετά την εξάπλωση της πανδημίας, η εκκρεμότητα στα δικαστικά συστήματα αυξήθηκε περαιτέρω, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τις τοπικές αρχές (π.χ. κλείσιμο δικαστηρίων) που, σε συνδυασμό με άλλα έκτακτα μέτρα (π.χ. μορατόριουμ για ορισμένες ενέργειες εκποιήσεων κ.λπ.), προκάλεσε σημαντικές διαταραχές στη νομική διαδικασία ανάκτησης, με επακόλουθες επιπτώσεις στο χρόνο επίλυσης.
Με εξαίρεση λίγων περιπτώσεων, η απόδοση των ευρωπαϊκών συναλλαγών ΜΕΔ που εκδόθηκαν πριν από την πανδημία, παρουσίασε επιδείνωση καθώς εξαπλώθηκε η πανδημία. Αν και η επιδείνωση της απόδοσης συνεχίστηκε το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022, συνέβη με πολύ πιο αργό ρυθμό, με λίγες συναλλαγές να αντιστρέφουν ακόμη και την πτωτική τους τάση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Για την Κύπρο, η μόνη συναλλαγή που αξιολογείται, η Hestia Financing, αποδίδει κάτω από τις αρχικές προσδοκίες.