Χρηματιστήριο: Καυτές εξελίξεις για τις εταιρείες «υπό επιτήρηση»
Χρηματιστήριο: Καυτές εξελίξεις για τις εταιρείες «υπό επιτήρηση»
19/12/2024 7:43

Οι μετοχές που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην κατηγορία της "επιτήρησης" χαρακτηρίζονται προφανώς ως επιλογές υψηλού ρίσκου λόγω των οικονομικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν, πλην όμως σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε μεγάλα κέρδη εκείνους τους επενδυτές που τόλμησαν να αγοράσουν «στα δύσκολα».

Η ουσία είναι πως πολλές εταιρείες που είχαν εισαχθεί κατά το παρελθόν σε "καθεστώς επιτήρησης" οδηγήθηκαν τελικά σε «λουκέτο» (π.χ. το ίδιο καλείται να αποφασίσει στις 20/12 η γενική συνέλευση της Sato, με τη λειτουργική δραστηριότητά της να μεταφέρεται σε άλλη επιχείρηση), ενώ κάποιες άλλες (πχ Ευρωσύμβουλοι, Δομική Κρήτης, Lavipharm) ανέκαμψαν δυναμικά και  «χρύσωσαν» τους τολμηρούς.

Το 2025 αναμένεται να είναι μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων για τις εισηγμένες εταιρείες που βρίσκονται σήμερα στην κατηγορία της επιτήρησης, με ενδεικτικές περιπτώσεις να είναι οι παρακάτω:

Μπήτρος Συμμετοχών: Η εταιρεία συμφώνησε με το πιστωτές την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της, με τη σχετική δικαστική απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2025. Η συμφωνία προβλέπει:

  • δραστικό κούρεμα δανείων,
  • επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων της Μπήτρος σε θετικό πρόσημο, και
  • αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων μέσα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης.

Στις προθέσεις της διοίκησης συγκαταλέγεται, «στο τέλος της ημέρας», η διατήρηση της συμμετοχής της (25%) στη ΣΙΔΜΑ.

Yalco: Το fund Sohanalo απέκτησε πρόσφατα το 49% της θυγατρικής της Yalco, Yalco Trading, ενώ παράλληλα αποτελεί και τον βασικό πιστωτή της μητρικής εταιρείας. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η Yalco Trading διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα και μπορεί να διεκδικήσει ανώτερα επίπεδα εργασιών, ενώ η ίδια η (μητρική) Yalco οφείλει πολύ σημαντικά ποσά κυρίως στη Sohanalo και δευτερευόντως στον βασικό της μέτοχο (οικογένεια Κωνσταντίνου). Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι ένας συνδυασμός κουρέματος και κεφαλαιοποίησης χρεών (μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) από τους δύο βασικούς πιστωτές, με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος ρευστότητας του ομίλου.

Επίλεκτος: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες. Στόχος αυτών των συζητήσεων είναι κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο μισό του 2025 να υπάρξει συμφωνία αναχρηματοδότησης της εισηγμένης, η οποία να περιλαμβάνει κούρεμα υποχρεώσεων. Κάτι τέτοιο -εάν επιτευχθεί- θα απαλλάξει την εταιρεία από τα ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει και θα της δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις εργασίες της. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Επίλεκτος έχει ανασταλεί.

Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Η εταιρεία έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο με κέρδη, με θετική καθαρή θέση και με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Κινείται με στόχο τη ρύθμιση -αρχικά- και την εξόφληση στη συνέχεια των υποχρεώσεών της.

Προοδευτική: Η εισηγμένη εταιρεία διαθέτει θετικά ίδια κεφάλαια και δεν αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας (ουσιαστικά δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, ενώ αντίθετα διαθέτει ακίνητα). Το ζητούμενο ωστόσο είναι πώς θα αποκτήσει κάποιο κύκλο εργασιών, προκειμένου να αιτηθεί τη μετάταξή της από την «επιτήρηση» σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης.

Εριουργία Τρία Άλφα: Η ιστορική εταιρεία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, πλην όμως η οικονομική της δραστηριότητά είναι περιορισμένη. Η πορεία της μετοχής επηρεάζεται από τις εκάστοτε προσδοκίες, ή «φήμες» που σχετίζονται είτε με την εκμετάλλευση του ακινήτου της στη Νέα Ιωνία Αττικής, είτε με το αν θα χρησιμοποιηθεί ως χρηματιστηριακό «όχημα».

ΒιοτέρΒΙΟΤ -8,28%: Συνεχίζονται οι προσπάθειες της διοίκησης για ρυθμίσεις-κουρέματα υποχρεώσεων, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να προβλέψει το αν, το πώς και πότε θα μπορούσε να προκύψει κάποια βιώσιμη λύση.

Πηγή: Euro2day

Σχετικές ειδήσεις

NEWSLETTER