Το 2024, η Κύπρος κατατάχθηκε 48η σε όρους ψηφιακής ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε 67 χώρες, σύμφωνα με την κατάταξη του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD (IMD World Competitiveness Center).
Η Κύπρος σημείωσε άνοδο τριών θέσεων σε σχέση με το 2023, όπως επισημαίνει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τελευταίο ενημερωτικό του δελτίο, για τον Δεκέμβριο.
Ώθηση στη θέση της Κύπρου το 2024, όπως σημειώνεται, έδωσαν κριτήρια που σχετίζονται με την κατηγορία της γνώσης.
Τέτοια κριτήρια αφορούν στο ποσοστό απασχόλησης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, το ποσοστό γυναικών που απασχολούνται σε Έρευνα και Ανάπτυξη, το ποσοστό πληθυσμού με τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον αριθμό επιστημονικών άρθρων από εγχώρια ιδρύματα αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη.
Σημαντικές βελτιώσεις
Επιπλέον, αναφέρεται ότι το 2024 καταγράφηκαν σημαντικές βελτιώσεις, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σε κριτήρια στην κατηγορία της τεχνολογίας.
Αυτά τα κριτήρια, αφορούν το ποσοστό συνδρομητών κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης και το ποσοστό διείσδυσης ασύρματων ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό.
Άλλα κριτήρια που ευνόησαν τη φετινή κατάταξη της Κύπρου περιλαμβάνουν το ποσοστό κατοχής έξυπνων κινητών στα νοικοκυριά, το ποσοστό γυναικών με τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι επενδύσεις σε τηλεπικοινωνίες.
Επιδείνωση και αδυναμίες
Αντίθετα, ορισμένα κριτήρια στην κατηγορία της ετοιμότητας για το μέλλον επιδεινώθηκαν το 2024, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι δυνατότητες του κράτους για κυβερνοασφάλεια, δυσχεραίνοντας τη θέση της χώρας.
Αδυναμίες της Κύπρου σε κριτήρια όπως οι καθαρές ροές ξένων φοιτητών, οι νομοθεσίες για τη μετανάστευση και η χρήση μεγάλων βάσεων δεδομένων και ανάλυσης, λειτούργησαν επίσης δυσμενώς για τη θέση της χώρας το 2024.
Τα κριτήρια της κατάταξης
Το ΚΟΕ και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων συμμετείχαν στην έκδοση για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα στην οποία αξιολογούνται 67 χώρες, ως συνεργαζόμενοι φορείς.
Η κατάταξη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας μετρά την ικανότητα και την ετοιμότητα των οικονομιών να υιοθετήσουν και να αναπτύξουν ψηφιακές τεχνολογίες που οδηγούν σε βελτιώσεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.
Η κατάταξη βασίζεται σε 59 κριτήρια που υπολογίζονται από επίσημες στατιστικές και στοιχεία από μια έρευνα γνώμης.
Τα κριτήρια ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:
(α) γνώση δηλ. η ικανότητα κατανόησης και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών,
(β) τεχνολογία δηλ. οι δυνατότητες για ψηφιακή καινοτομία και
(γ) ετοιμότητα για το μέλλον δηλ. η ικανότητα της οικονομίας να αξιοποιήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Μ.Χ.