Προ των θυρών της τελικής διαμόρφωσης της έκθεσης για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, βρίσκεται το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε το πολυδιάστατο αυτό έργο, να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2026.
Απομένουν ακόμη πέντε φάσεις για να ολοκληρωθεί η εισηγητική έκθεση του ΚΟΕ προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος και του προγραμματισμού που έχει γίνει, αναμένεται να επιδοθεί στον ΥΠΟΙΚ εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα γίνει η επόμενη ανοικτή παρουσίαση της 9ης και 10ης φάσης στην παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων φορέων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως επίσης και οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι των λογιστών και των δικηγόρων.
Οι οικονομικές επιπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις
Αυτή την περίοδο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της StockWatch, εξετάζονται οι οικονομικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις από την πράσινη φορολογία, στο πλαίσιο της 9ης και 10ης φάσης αντίστοιχα.
Παράλληλα αξιολογείται και η δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων που θα παραχωρηθούν προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη βάση οικονομετρικών μοντέλων, από την τεχνοκρατική ομάδα του ΚΟΕ.
Το πολυδιάστατο έργο του μετασχηματισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει συνολικά 13 φάσεις, κυριότερος στόχος των οποίων είναι η μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις και η παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους.
Οι δύο αυτοί πυλώνες θα πρέπει να έχουν την ίδια κατεύθυνση η οποία να καταλήγει στη διατήρηση της δημοσιονομικής ουδετερότητας, όπως, επισημαίνεται από το ΚΟΕ.
Τα σενάρια, όπως αναφέρθηκε στη StockWatch από μέλη της ομάδας του ΚΟΕ, περιλαμβάνουν, αναλύσεις και συγκρίσεις ως προς την επίπτωση που θα έχει στα δημόσια ταμεία η νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε πολύ πρόσφατα πως μέχρι το τέλος του νέου έτους θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για να εφαρμοστεί το νέο φορολογικό μοντέλο το 2026.
Η έκθεση στον ΥΠΟΙΚ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη
Το ΚΟΕ είχε μέχρι σήμερα 40 διαδοχικές διαβουλεύσεις με όλο το φάσμα των φορέων της αγοράς.
Στόχος, όλων των εμπλεκομένων, είναι να κατατεθούν πριν το τέλος του 2025 όλα τα σχετικά νομοσχέδια που θα συνοδεύουν το νέο φορολογικό μοντέλο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.
Οι διαβουλεύσεις του ΚΟΕ συνεχίζονται και με άλλους φορείς .
Σύντομα αναμένεται να υπάρξει ακόμη ένας γύρος , κυρίως με τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς επίσης με τον ΣΕΛΚ, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το τμήμα φορολογίας.
Το ΚΕΠ βρίσκεται αυτή την ώρα στη 9η φάση στο πλαίσιο της οποίας γίνεται εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Κατά τη διαδικασία της 10ης φάσης, θα καθοριστεί το προκαταρκτικό σχέδιο σε σχέση με τις συζητήσεις που θα διεξάγουν οι ειδικοί.
Ο ΚΟΕ εκτιμά ότι όλες οι εισηγήσεις από τους φορείς στοχεύουν στο να δώσουν ώθηση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και του φορολογικού συστήματος, το οποίο να είναι απλό και να δημιουργεί προοπτικές για να σμικρυνθεί το χάσμα της ανισότητας.
Για το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών είναι σημαντικό το νέο μοντέλο της φορολογικής μεταρρύθμισης να ενισχύσει τη διαδικασία προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Στην ανοικτή δημόσια συζήτηση τον περασμένο Μάρτιο οι συμμετέχοντες στην ομάδα του ΚΟΕ για το φορολογικό μετασχηματισμό αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα της ποσοτικής ανάλυσης και των επιπτώσεων των προτεινόμενων πράσινων φορολογικών συντελεστών, στις επιχειρήσεις στους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας, στα Νοικοκυριά με διαφορετική καταναλωτική δαπάνη και σύνθεση.
Παράλληλα έγιναν και εισηγήσεις ως προς τα αντισταθμιστικά μέτρα προς ενίσχυση της ευημερίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.