«Ισορροπημένη και υπεύθυνη» χαρακτήρισε ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, τη συμφωνία για τις αλιευτικές δυνατότητες στις θάλασσες γύρω από την ΕΕ, στην οποία κατέληξαν αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από μακρά διαπραγμάτευση, οι αρμόδιοι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη συνέχιση της μείωσης της αλιείας με μηχανότρατες στη Δυτική Μεσόγειο, η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θανάτων ψαριών, καθώς και την επέκταση της ισχύος του μηχανισμού αντιστάθμισης που περιλαμβάνεται ήδη στις προτάσεις της Επιτροπής, δεδομένης της έναρξης ισχύος της μόνιμης φάσης του πολυετούς σχεδίου για τη Δυτική Μεσόγειο την 1η Ιανουαρίου 2025.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για αλιευτικές δυνατότητες για το 2025 για τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Καδής ανέφερε πως «κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση» και πως η συμφωνία επιτρέπει «τη βιώσιμη μετάβαση του τομέα της αλιείας της Μεσογείου».
«Για την Επιτροπή και για μένα προσωπικά, ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και υπεύθυνη συμφωνία» ανέφερε ο κ. Καδής σε ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας πως στόχος της συμφωνίας ήταν «η μακροπρόθεσμη διαφύλαξη των μέσων διαβίωσης των αλιέων και η βελτίωση της πιθανότητας αποκατάστασης των αποθεμάτων».
«Με τον μηχανισμό αντιστάθμισης, οι αλιείς στη Δυτική Μεσόγειο μπορούν να επωφεληθούν από σημαντική αύξηση των ημερών αλιείας αν δεσμευτούν όσον αφορά την επιλεκτικότητα, τις απαγορευμένες περιοχές και τα καινοτόμα αλιευτικά εργαλεία» πρόσθεσε.
Ο διευρυμένος μηχανισμός αντιστάθμισης έχει ως στόχο να επιταχύνει την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αλιείς μπορούν να έχουν επιπρόσθετες ημέρες αλιείας αν θέσουν σε εφαρμογή τα αναγκαία μέτρα διατήρησης, παράλληλα με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη για να συνοδεύσει τις επενδύσεις στον τομέα και τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη αλιεία.