Παρά το γεγονός ότι αρκετοί πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών είτε διακόπτουν την ασφάλισή τους, είτε κατευθύνονται σε συμβόλαια χαμηλότερου κόστους, νέες αυξήσεις τιμολογίων αναμένονται στον κλάδο υγείας μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της αγοράς, «το πιθανότερο είναι πως το ποσοστό των αυξήσεων θα κινηθεί από 7% και πάνω».
Ρωτήσαμε την ίδια πηγή σχετικά με τις καταγγελίες που δέχεται το Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. για «υπέρογκες και απαράδεκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ασφαλίστρων υγείας», για τη διατύπωση της ίδιας ένωσης ότι «περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι σήμερα καταναλωτές είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις αυξήσεις που μονομερώς επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες», καθώς και για την αμφισβήτηση που υπάρχει από διάφορες πλευρές για την αξιοπιστία του Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ, για να πάρουμε την απάντηση:
«Μην ψάχνετε λεπτομέρειες για το δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώνονται σε μεγάλες ζημιές από τον κλάδο υγείας εδώ και χρόνια. Μία μόνο μεγάλη εταιρεία εκτιμάται πως θα χάσει φέτος γύρω στα 85 εκατ. ευρώ, ενώ βαριές απώλειες θα καταγράψουν και οι υπόλοιπες».
Μήπως όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν δραστικά τις τιμές προκειμένου να απαλλαγούν από τα παλαιά συμβόλαια (legacy) ισόβιας κάλυψης που είχαν συναφθεί κατά το παρελθόν και σήμερα είναι έντονα ζημιογόνα; «Υπάρχουν ισόβια συμβόλαια σταθερού τιμολογίου, ισόβια συμβόλαια με δυνατότητα αλλαγής τιμολογίου και ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια. Μπορεί η πρώτη κατηγορία να είναι έντονα ζημιογόνα για τις εταιρείες, ωστόσο η αλήθεια είναι ζημιές θα γράψουν φέτος και από τις τρεις κατηγορίες» απάντησε το ίδιο στέλεχος.
Το… μπαλάκι των ευθυνών
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αναδεικνύουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο σε οικονομική (διακόπτονται συμβόλαια, ψαλιδίζονται οι προμήθειές τους) όσο και σε ηθική βάση (πελάτες που πλήρωναν επί χρόνια χωρίς να κάνουν χρήση της ασφάλισης, τώρα που μεγάλωσαν ηλικιακά και χρειάζονται τις καλύψεις δεν μπορούν να αντέξουν τα ασφάλιστρα).
Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζουν πως ήδη υφίστανται μεγάλες ζημιές και ζητούν να δημιουργηθούν νέες μονάδες υγείας και να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης των ιδιωτικών κλινικών. Μιλούν επίσης για μια αγορά των «δυόμισι μεγάλων παικτών στην Αττική», θεωρώντας πως θα πρέπει να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο.
Όσο για τις ιδιωτικές κλινικές, αναφέρονται στον υψηλό ιατρικό πληθωρισμό, στο επαχθές βάρος που υφίστανται από το claw back και το rebate, ενώ επιστρέφουν τις «σπόντες» για τη συγκέντρωση του κλάδου, απαντώντας ότι και στον ασφαλιστικό κλάδο «οι τέσσερις μεγάλοι παίχτες ελέγχουν κοντά στο 90% των συμβολαίων υγείας».
Πού συμφωνούν όλοι; Στην ανάγκη μείωσης:
- του συντελεστή ΦΠΑ (24% σήμερα) στις ιδιωτικές κλινικές ,και
- της φορολογίας ασφαλίστρων (20% για άτομα άνω των 18 ετών).
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που παρατηρήθηκε το 2024 είναι πως η ποσοστιαία αύξηση της παραγωγής κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με την άνοδο των τιμολογίων, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για σημαντικό αριθμό ακυρώσεων (ή μη ανανεώσεων) συμβολαίων. Και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για νέα αύξηση τιμολογίων τους πρώτους μήνες του 2025, τότε η ίδια τάση θα συνεχιστεί πιθανότητα και την επόμενη χρονιά.
Συζητήσεις για ΣΔΙΤ
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, συζητήσεις διεξάγονται μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε μέσω ΣΔΙΤ να προσφέρονται συμβόλαια υγείας χαμηλότερων τιμολογίων που θα εξυπηρετούνται σε χώρους κρατικών νοσοκομείων. Ζητούμενο βέβαια αποτελεί το αν ένας τέτοιος διάλογος καταλήξει σε αποτέλεσμα το 2025.
Πηγή: Euro2day