Ξεχωρίζει η Κύπρος σε σχέση με τις επενδύσεις που έγιναν στον τομέα της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία αναδεικνύει η πρόσφατη έρευνα State of European Tech 2024, επισημαίνοντας ότι Κύπρος και Μάλτα ξεχωρίζουν λόγω του ευνοϊκού φορολογικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος που διαθέτουν.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ΗΠΑ επένδυσαν περίπου 0,53% του ΑΕΠ της στον τομέα της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία, θέτοντας έτσι ένα χρήσιμο ορόσημο για την αξιολόγηση της ανάπτυξης των εν λόγω επενδύσεων στην Ευρώπη.
Ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, Σουηδία και Βρετανία έχουν αφιερώσει περίπου το 0,52% και 0,48% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα, γεγονός που καθιστά ισχυρή τη θέση τους στου κόμβους καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Ωστόσο, άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται πιο πίσω στις επενδύσεις στην τεχνολογία.
Το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών τεχνολογικών επενδύσεων και του ΑΕΠ ανοίγει περισσότερο, σημειώνεται, στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, αλλά και στις νότιες χώρες όπως η Πορτογαλία και Ιταλία, που βρέθηκαν χαμηλά στην λίστα με επενδύσεις κάτω του 0,10% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι η φετινή έκθεση State of European Tech είναι η δέκατη που έχει εκδοθεί, ενώ η τελευταία δεκαετία όπως αναφέρεται, ήταν μεταμορφωτική για το οικοσύστημα της τεχνολογίας. Ωστόσο παρά τις πολλές εξελίξεις, το 2024 χαρακτηρίστηκε από πολιτικές και ρυθμιστικές αναταραχές με ανησυχίες σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι εν λόγω προκλήσεις έχουν διαπιστωθεί και στην πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι αλλά και από την δυνατότητα της Ευρώπης να μπορεί να υποστηρίξει εταιρείες προς την εμποριοποίηση.
Επιπρόσθετα, η έκθεση σημειώνει ότι κατά την τελευταία δεκαετία η Ευρώπη κατάφερε να αυξήσει περίπου στο δεκαπλάσιο την δεξαμενή διαθέσιμου κεφαλαίου, ενώ έχει δημιουργηθεί μερίδα ταλέντου όπου οι εταιρείες μπορούν να επενδύσουν.
Ακόμη, υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση από το κοινό σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και την ελκυστικότητα των νεοφυών επιχειρήσεων σε ότι αφορά την καριέρα.
Στροφή χρηματοδοτήσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Σε σχέση με την χρηματοδότηση που προβλέπουν οι χώρες για την τεχνητή νοημοσύνη κατά το 2024, πρωτιά έχουν οι ΗΠΑ με συγκέντρωση $47,2 δισ. ακολουθεί η Κίνα με $10,9 δισ., η Βρετανία με $3,8 δισ., ο Καναδάς με $1,5 δισ. και η Γερμανία με $1,4 δισ.
Η πεντάδα με τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης το 2015 απαρτιζόταν από την Κίνα με $9,4 δισ., τις ΗΠΑ με $7,4 δισ., τη Βρετανία με $0,5 δισ., το Ισραήλ με $0,4 δισ. και τον Καναδά με $0,3 δισ.
Η έκθεση υποδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να κλείσει το χάσμα με τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Συνολικά η Ευρώπη το 2024, αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει κονδύλι ύψους $11 δισ. για τον τομέα, αρκετά μακριά από την χρηματοδότηση που διαθέτουν οι ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, η έκθεση υποδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση κατά την τελευταία δεκαετία.
Συγκεκριμένα, το 2015 οι επενδύσεις για τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη ξεπέρασαν το $1 δισ. Όπως τονίζεται, η χρηματοδότηση αποτελεί το κλειδί ώστε οι ευκαιρίες να ξεδιπλωθούν σε παγκόσμια κλίμακα.