Οι τράπεζες προχωρούν σε μέτρα ελάφρυνσης των πελατών τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου Τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης μέτρων και από τις πιο μικρές τράπεζες.
Τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, για μέτρα ελάφρυνσης των πελατών τους από ψηλά επιτόκια και χρεώσεις, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κωστουρής επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν είναι ενιαία, οριζόντια και κοινά, συνεπώς ο κάθε πελάτης θα πρέπει προστρέξει στα μέτρα της τράπεζας που συνεργάζεται για να διαπιστώσει πώς επωφελείται.
Εξήγησε ότι «στο επίπεδο των χρεώσεων διευρύνθηκε ο μηδενισμός των χρεώσεων ή οι εκπτώσεις για άτομα κάτω των 25 χρόνων και για άτομα άνω των 65 χρόνων και στις δύο τράπεζες».
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «τα μέτρα έχουν να κάνουν με μηδενικές χρεώσεις για άνοιγμα λογαριασμού, για αναλήψεις μετρητών, για πληρωμή λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είτε ηλεκτρονικά, είτε στα ταμεία και άλλες παρόμοιες διευκολύνσεις».
Εξήγησε επίσης, ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν το ευρύ κοινό, το μέσο νοικοκυριό και ευάλωτους κοινωνικοοικονομικά πελάτες των τραπεζών και όχι τις τράπεζες οι οποίες τυγχάνουν διαφορετικών διευθετήσεων».
Απέρριψε τις επικρίσεις ότι οι τράπεζες επέβαλλαν τις χρεώσεις τη χρονική περίοδο που ήταν χαμηλά τα επιτόκια, λέγοντας ότι «οι χρεώσεις που επιβλήθηκαν από διάφορες τράπεζες έγιναν με στόχο να οδηγηθούν οι πελάτες τους σε εναλλακτικά κανάλια, κάτι που είχε θετικά αποτελέσματα, αφού εννιά στις δέκα βασικές συναλλαγές διεξάγονται εναλλακτικά, οι οποίες είναι είτε δωρεάν είτε με χαμηλότερο κόστος».
Σχετικά για τη μείωση των επιτοκίων, αφού διευκρίνισε ότι η επιτοκιακη πολιτική της κάθε τράπεζας είναι διαφορετική, είπε ότι «σε περίπτωση νέου στεγαστικού δανείου από νεαρά ζευγάρια ή νοικοκυριά για την πρώτη τους κατοικία, προσφέρεται χαμηλότερο επιτόκιο ενώ για αυτούς που πληρώνουν ήδη δόσεις υπάρχουν ανταποδοτικά μέτρα τα οποία επιβραβεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες».
Απαιτείται ισορροπία στα μέτρα τραπεζών
Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης, μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, τάχθηκε υπέρ των ισορροπημένων μέτρων στήριξης από τις τράπεζες.
Επικαλούμενος τα όσα ανέφερε διάσημος έλληνας οικονομολόγος, είπε πως «όταν λαμβάνονται μέτρα για τις τράπεζες, πρέπει να ξέρουμε πού κτυπούν διότι εάν κτυπήσουν τους μετόχους των τραπεζών, ενδεχομένως αργότερα να υπάρξει αντίκτυπος στην κεφαλαιουχική τους επάρκεια και να προκύψει πρόβλημα στις ίδιες τις τράπεζες».
Επίσης, συνέχισε, «μέσα στο πάζλ περιλαμβάνονται και οι καταθέτες και οι δανειζόμενοι συνεπώς, εάν ληφθούν υπερβολικά μέτρα στήριξης των δανειζομένων θα κτυπηθούν οι καταθέσεις και οι τράπεζες δεν θα πληρώνουν τα καταθετικά επιτόκια, ως εκ τούτου απαιτείται ισορροπία στα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες.