ΑΠΟΨΕΙΣ Θετική προοπτική μέσα σε πολλές προκλήσεις

Θετική προοπτική μέσα σε πολλές προκλήσεις

Θετική προοπτική μέσα σε πολλές προκλήσεις

Σχεδόν για δύο δεκαετίες τώρα, ο θεσμός του χρηματιστηρίου στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι αρκετά παρεξηγημένος για άτομα τα οποία κυρίως δεν ασχολούνται με τον τομέα των επενδύσεων, που είναι και η μεγάλη πλειονότητα.

Όλη αυτή η καχυποψία και αρνητικότητα θα έλεγα ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χείριστες πρακτικές του παρελθόντος.

Τρανταχτά είναι τα παραδείγματα από το κραχ του ΧΑΚ, τις βουτιές των χρηματιστηριακών τίτλων στην Ελλάδα όπως επίσης και από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σε βάρος των μικρομετόχων.

Τα πιο πάνω, όπως επίσης η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που πέρασαν και οι δύο χώρες, είχαν αντίκτυπο στα διαθέσιμα κεφάλαια των επενδυτών.

Φτάνοντας στο 2023 και με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του πληθωρισμού και του πολέμου στο κατώφλι της Ευρώπης, η Ελλάδα και η Κύπρος, παρά τις αντιξοότητες, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν θετικό πρόσημο ως προς την προοπτική τους.

Αυτό αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο όπου το 2022 σημείωσε μια απο τις καλύτερες αποδόσεις (+4%) στο γενικό δείκτη, σε σύγκριση με το χρηματιστήριο της Γερμανίας με απόδοση στο -12% (DAX 40) και -19% που σημείωσε ο δείκτης των μεγαλύτερων δημόσιων εταιρειών στις ΗΠΑ (S&P 500).

Η θετική απόδοση του ΧΑΑ συνέχισε και στις αρχές του νέου χρόνου με το γενικό δείκτη να ξεπερνά τις 1,000 μονάδες, κάτι που δεν είχε καταγραφεί τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα υπολείπεται μία μόνο βαθμίδα αναβάθμισης για να ενταχθεί σε επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους πιστοληπτικούς οίκους, έχει αυξήσει κατακόρυφα την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών για ελληνικούς τίτλους.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αύξηση και του όγκου συναλλαγών στο ΧΑΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο δημιουργεί περισσότερη ρευστότητα και ενδεχομένως ασφάλεια στον εκάστοστε επενδυτή.

Όλα αυτά, ενόσω οι Ελληνικές εταιρείες που αποτελούν το δείκτη, παραμένουν αρκετά υποτιμημένες σε σχέση με την τιμή τους προς τα κέρδη ανά μετοχή (P/E) συγκριτικά με αντίστοιχες στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική.

Όσον αφορά στην Κύπρο, το ΧΑΚ ακόμη ψάχνει να βρεί τη χαμένη του ταυτότητα με τους όγκους συναλλαγών να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παρά την κινητικότητα που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως με τους τραπεζικούς τίτλους, βλέπε παράλληλη διαπραγμάτευση της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο, αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας και όχι μόνο, το ΧΑΚ δεν κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολυ περιορισμένη ρευστότητα καθώς και στην υψηλή συγκέντρωση ορισμένων τίτλων σε λιγοστούς μετόχους.

Οφείλουμε, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια της διοίκησης του ΧΑΚ που ψάχνει τρόπους μέσω στρατηγικών συμμαχιών να δημιουργήσει τις προοπτικές για προσέλκυση νέων εταιρειών για εισαγωγή.

Παρόλα αυτά, κάποιοι χρηματιστηριακοί τίτλοι παραμένουν ελκυστικοί ιδιαίτερα για μακροχρόνιους επενδυτές με πολύ καλές μερισματικές αποδόσεις.

Παρά τους θετικούς οιωνούς σε ότι αφορά το ΧΑΑ, ένας επενδυτής επιβάλεται να μελετά σφαιρικά τις παγκόσμιες χρηματαγορές αφου είναι αλληλένδετες και πολλές φορές οι πιο αναπτυγμένες όπως αυτές της Αμερικής ορίζουν την τάση για τις υπόλοιπες.

Οι αρνητικές αποδόσεις στα πλείστα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια για το 2023 πιθανόν να έχουν δημιουργήσει τις προοπτικές για τους επενδυτές που επιζητούν καλύτερες ευκαιρίες ρίσκου/απόδοσης σε ένα πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.

Η κάθε επένδυση έχει το ανάλογο ρίσκο και πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε με βάση το επενδυτικό προφίλ, τον ορίζοντα και τις ανάγκες του κάθε επενδυτή και παράλληλα να διαφοροποιείται για περιορισμό του ρίσκου.

Επικεφαλής «Οne Plus Capital».

NEWSLETTER