ΑΠΟΨΕΙΣ Κόμβος για επενδυτικά ταμεία

Κόμβος για επενδυτικά ταμεία

Κόμβος για επενδυτικά ταμεία

CEO, MAP S.Platis Group

Νομοθετικό πλαίσιο για παροχή υπηρεσιών, βελτίωση της εικόνας της Κύπρου και αξιόπιστες υποδομές το τρίπτυχο για την επιπλέον προσέλκυση σοβαρών ξένων επενδύσεων.

Εδώ και πολλά χρόνια, ο τομέας των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, των Ιδρυμάτων Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος και των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, αλλά και συναφών επενδυτικών σχημάτων, αποτελεί ένα από τους κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Η διαχρονική προσέλκυση ποιοτικών ξένων επενδύσεων στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνεισφέρει σταθερά και αυξανόμενα στο ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας για διάφορα επαγγέλματα, λαμβάνοντας παράλληλα υπηρεσίες συμβούλων, πληρώνοντας φόρους και ενοικιάζοντας ή αγοράζοντας γραφεία και οικιστικές μονάδες, αλλά και εισάγοντας νέα τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.

Η ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά, η καλή γεωγραφική θέση της χώρας μας ως διεθνής κόμβος μεταξύ διαφορετικών ηπείρων και αγορών, το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, οι αναβαθμισμένες τεχνολογικές υποδομές, η κατάλληλη προσέγγιση των εποπτικών αρχών, η διαθεσιμότητα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού αλλά και η δυνατότητα μετεγκατάστασης τέτοιου δυναμικού από το εξωτερικό με τα ανάλογα φορολογικά οφέλη, αποτελούν τα απτά ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία μας υποβοηθούν στην προσέλκυση σοβαρότερων επενδυτών. Το στοίχημα στη σημερινή εποχή, όπου η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από πολεμικές εντάσεις και πληθωριστικές πιέσεις, είναι να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να εμπλουτίσουμε τις υποδομές μας και να βελτιώσουμε αλλά και να προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού την εικόνα και τη φήμη της Κύπρου, ειδικά σε θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, ώστε να βρεθούμε στο οπτικό πεδίο σοβαρότερων ξένων επενδυτικών ταμείων και οργανισμών ως διεθνής κόμβος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Για να παραμείνει ανταγωνιστική η Κύπρος και να ενισχύσει τη θέση της σε σχέση με άλλα πιθανά κέντρα υπηρεσιών, χρειάζεται να εστιάσει σε ορισμένους βασικούς άξονες:

  • Είναι σημαντικό να εισαχθεί το συντομότερο η νομοθεσία για ρύθμιση της παροχής διοικητικών υπηρεσιών προς επενδυτικά ταμεία (fund administration), θέτοντας έτσι τη χώρα μας στην κατηγορία κρατών διεθνώς που ρυθμίζει την εν λόγω υπηρεσία. Κάτι τέτοιο είναι προαπαιτούμενο από αριθμό επενδυτών κατά τη διαδικασία επιλογής κόμβου δραστηριοποίησής τους. Μεσο-μακροπρόθεσμα, οφείλουμε να προβαίνουμε σε αναθεώρηση οποιωνδήποτε προνοιών των νομοκανονιστικών πλαισίων κρίνεται απαραίτητο με ταχύτητα και ευελιξία.
  • Να συνεχίσει η ενίσχυση της εποπτείας με νέες εποπτικές αρχές εάν και εφόσον απαιτείται, ανάλογους πόρους και νομοθετικά εργαλεία, θωρακίζοντας παντοιοτρόπως την  εικόνα και τη φήμη της χώρας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παροχή υπηρεσιών. Σήμερα, οι αρχές καλούνται να ανταπεξέλθουν ταυτόχρονα σε μια πληθώρα νέων και επικαιροποιημένων νομοκανονιστικών πλαισίων περιλαμβανομένων κυρώσεων, περισσότερους και πολυπλοκότερους κινδύνους που προκύπτουν από νέα προϊόντα, νέες τεχνολογίες και νέες πρακτικές που ακολουθούν οι εποπτευόμενοι, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αρχές,  όπως για παράδειγμα η ρυθμιστική τεχνολογία και η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.  

Η ποιοτική συνεχής αναβάθμιση της εποπτείας θα βελτιώσει την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, εμπνέοντας ασφάλεια, προβλεψιμότητα και εμπιστοσύνη με μακροχρόνιο ορίζοντα. 

  • Ο τρίτος άξονας που πρέπει να προσεχθεί, είναι η ποιότητα των υποδομών που διαθέτουμε ως Κύπρος σε (έμψυχο και άψυχο) δυναμικό και η δυνατότητα προσαρμογής σε ένα κόσμο ψηφιακού μετασχηματισμού του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα. Είναι σημαντικό να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς και η προσφορά του κατάλληλου οικοσυστήματος λειτουργίας και ανάπτυξης των επενδυτικών ταμείων. Η αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών, η ευρηματικότητα και η κυβερνοασφάλεια είναι στοιχεία που συνθέτουν τη νέα κανονικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να αξιοποιήσουμε το διαθέσιμο αξιόλογο προσωπικό, προσφέροντας τη δυνατότητα ενίσχυσης και διεύρυνσης των επαγγελματικών του προσόντων μέσα από τις δεξαμενές ποιοτικών κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης , ταυτόχρονα κατοχυρώνοντας τις σύγχρονες εναλλακτικές μορφές εργασίας. Παράλληλα απαιτείται να επενδύσουμε περισσότερο στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας, τόσο σε εταιρικό, όσο και σε κρατικό επίπεδο, εμπλουτίζοντας τα κίνητρα για ανάπτυξη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων και για προσέλκυση καταξιωμένων επιστημόνων από το εξωτερικό που μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.

Η προσέλκυση και διατήρηση σοβαρών επενδυτικών σχημάτων μόνο οφέλη θα έχει για την ευρύτερη οικονομία, αποτελώντας τροφοδότη ανάπτυξης και καλλιεργώντας ταυτόχρονα το έδαφος για να ευδοκιμήσουν καινοτόμες ιδέες και υπηρεσίες, απαραίτητες στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό πεδίο.

NEWSLETTER