You are here

Έκρηξη νέων κλινών στα ξενοδοχεία το 2018

05/01/2018 07:25

Χιλιάδες νέες κλίνες θα ρίξουν φέτος στην αγορά οι ξενοδόχοι εκμεταλλευόμενοι το μομέντουμ που δημιούργησαν οι αριθμοί ρεκόρ των αφίξεων των δύο τελευταίων χρόνων.

Οι αρμόδιοι φορείς αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι ξενοδόχοι ποντάρουν σε συνέχιση των θετικών επιδόσεων και σε απόκτηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους της διογκούμενης τουριστικής πίττας.

Μια σειρά από νεόκτιστα ξενοδοχεία και μια μεγάλη γκάμα ξενοδοχειακών μονάδων που υποβλήθηκε σε λίφτινγκ με μετατροπές και προσθήκες θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν με ακόμη 19 χιλιάδες νέες κλίνες το 2018.

Η απότομη αύξηση στην προσφορά κλινών είναι εντυπωσιακή αν ληφθούν υπόψιν οι σχετικά μικρές μεταβολές του αριθμού κλινών τα προηγούμενα χρόνια.  Για παράδειγμα, μεταξύ 2016 και 2017 ο αριθμός των κλινών αυξήθηκε κατά μόλις 200 κλίνες.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο ανώτερος λειτουργός του ΚΟΤ Μάριος Τσιανάκας, οι διαθέσιμες κλίνες το 2018 θα είναι γύρω στις 103 από 84,5 χιλ. που ήταν πέρσι. 

Αναλυτικότερα ανάφερε ότι θα προστεθούν 8 χιλ. νέες κλίνες σε υφιστάμενα ξενοδοχεία οι οποίες πήραν το δρόμο για αδειοδότηση, άλλες 3 χιλ. προέρχονται από νέα ξενοδοχεία και ακόμη 8 χιλ. κλίνες από ξενοδοχειακά καταλύματα τα οποία θα λειτουργούν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια για τις προσθήκες και μετατροπές που έχουν κάνει στα καταλύματα.

Τα δύο τουριστικά θέρετρα της επαρχίας Αμμοχώστου, ο Πρωταράς και η Αγία Νάπα, διατηρούν την πρωτιά και φέτος με συνολικά 45 χιλ. κλίνες από 35 που είχαν πέρσι, όπως ανέφερε ο κ. Τσιανάκας.

Ενδεικτικά σημείωσε ότι φέτος στα δύο θέρετρα θα λειτουργήσουν πέντε νέα ξενοδοχεία.

Πρόκειται για τρία στην Αγία Νάπα, το Nissi Blu Hotel το οποίο θα διαθέτει 600 κλίνες, το Amethyst Hotel με 170 κλίνες και το Eleana Hotel με 160 κλίνες.  Και δύο ξενοδοχεία στον Πρωταρά, το Eva Hotel με 190 κλίνες και το Blue Ivy Hotel με 260 κλίνες.

Ακολουθούν τα ξενοδοχεία της Πάφου στα οποία θα προστεθούν γύρω στις 4 χιλ. νέες κλίνες και από 28 χιλ. πέρσι, συνολικά θα λειτουργούν 32 χιλ. κλίνες.

Στην επαρχία Πάφου θα λειτουργήσουν τρία νέα ξενοδοχεία το Louis Paphos Breeze το οποίο θα διαθέτει 400 κλίνες, το Amade Hotel με 310 κλίνες και το Golden Beach με 160 κλίνες.  

Οι κλίνες στη Λεμεσό θα κυμανθούν γύρω στις 12,5 από 11 χιλ. και στη Λάρνακα περίπου γύρω στις 7 χιλ. από 6 χιλ. που είναι σήμερα και ένα μικρότερος αριθμός διάσπαρτος στην ύπαιθρο και σε άλλα μικρότερα τουριστικά θέρετρα.

Στη Λεμεσό θα ανοίξει τις πύλες του εντός του Μαρτίου το νέο ξενοδοχείο Amara Hotel το οποίο θα διαθέτει 200 κλίνες αλλά και το Parklane Resort & Spa με 275 δωμάτια εκ των οποίων τα 52 είναι σουίτες.

Και στη Λάρνακα το νεόκτιστο Radisson Blu με 212 κλίνες.

Ένας μικρότερος αριθμός κλινών θα λειτουργήσει στην ύπαιθρο και σε άλλα μικρότερα θέρετρα, ανέφερε ο κ. Τσιανάκας.

 

Της Ηρώς Ευθυμίου