Τα προβλήματα που προκύπτουν από την ηλεκτρονική καταχώρηση και διεκπεραίωση δικαστηριακών υποθέσεων μέσω του συστήματος i-justice, που εφαρμόζεται σήμερα υποχρεωτικά, μετά από πιλοτική εφαρμογή από τον περσινό Φεβρουάριο, εξέτασε σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν ότι οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται.
Ο εισηγητής του θέματος, βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, αφού εξήρε την χρησιμότητα του νέου συστήματος, αναφέρθηκε σε προβλήματα τα οποία όπως είπε, εστιάζονται σε τρεις άξονες, πέραν των τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν και δεν αφορούν την επιτροπή.
Πρώτο, στο ότι χάνεται ο θεσμικός ρόλος του πρωτοκολλητή, καθώς το σύστημα δεν θα έπρεπε να λειτουργεί μεμονωμένα, αλλά σε συνδυασμό με την ανθρώπινη διάνοια, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.
Δεύτερο, ανέφερε, χάνονται προθεσμίες λόγω διάφορων τεχνικών προβλημάτων και μη γνώση του νέου συστήματος από πλευράς δικηγόρων.
Τρίτο, το οποίο χαρακτήρισε ως το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, ο αποκλεισμός κάποιων από το δικαστήριο, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στην κυβερνητική διαδικτυακή δίοδο ασφαλείας «Αριάδνη».
Διασκεδάζει ανησυχίες το πρωτοκολλητείο
Εκπρόσωπος του πρωτοκολλητείου, ο οποίος απαντούσε στις αναφορές, υποστήριξε σε σχέση με το πρώτο πρόβλημα, ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», προσθέτοντας ότι όλες οι αιτήσεις που κατατίθενται ηλεκτρονικά, ελέγχονται προληπτικά από λειτουργούς του τμήματος και ότι δεν έχει παραληφθεί κανένα από τα στάδια ελέγχου που προϋπήρχαν.
Σε σχέση με το δεύτερο πρόβλημα, ανάφερε ότι ημερομηνία καταχώρησης υπόθεσης θεωρείται η ημερομηνία που υποβλήθηκε για πρώτη φορά μια αίτηση, σημειώνοντας ότι ο ενδιάμεσος χρόνος μέχρι την έγκριση του αιτήματος δεν επηρεάζει τις προθεσμίες.
Η εκπρόσωπος του πρωτοκολητείου διασκέδασε τις ανησυχίες των βουλευτών και όσον αφορά το τρίτο ζήτημα που τέθηκε, δηλώνοντας ότι παράλληλα με την ηλεκτρονική υποβολή υποθέσεων υπάρχει σε όλα τα δικαστήρια άτομο που παραλαμβάνει με φυσικό τρόπο οτιδήποτε έγγραφο και το καταχωρεί ηλεκτρονικά.
Σε αναστολή οι προθεσμίες για εξοικείωση
Εκπρόσωπος του υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής συμπλήρωσε από την πλευρά του ότι για σκοπούς προθεσμιών ισχύει η ημερομηνία καταχώρησης, ενώ επεσήμανε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε σε αναστολή των προθεσμιών που προβλέπονται από τους κανονισμούς, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για εξοικείωση με το νέο σύστημα.
Ανάφερε επίσης, ότι καθημερινά παρουσιάζονται προβλήματα στο σύστημα και γίνεται προσπάθεια επίλυσης τους. Σημείωσε ότι είναι σε ισχύ συμβόλαιο συντήρησης του συστήματος για άλλα δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, παρέχεται τεχνική υποστήριξη από έξι πρόσωπα τα οποία έχουν τοποθετηθεί στα δικαστήρια και στην Νομική Υπηρεσία για εξυπηρέτηση των επαγγελματιών.
Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει δοθεί χορηγία ύψους €25 χιλ. στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για να διατεθούν σε δικηγόρους ώστε να εξασφαλίσουν υπηρεσίες για την καταχώρηση υποθέσεων μέχρι την εξοικείωση τους.
Αρχές 2023 το ολοκληρωμένο i-justice
Εκ μέρους του Υφυπουργείου, αναφέρθηκε ότι στις αρχές του 2023 θα είναι έτοιμο το ολοκληρωμένο σύστημα i-justice, για την διεκπεραίωση των υποθέσεων, διαλειτουργικότητα και την διασύνδεση που θα πρέπει να υπάρχουν στους διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το σύστημα i-justice είναι σε λειτουργία όλο το 24ώρο και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους επαγγελματίες.
Περαιτέρω, είπε ότι από τις αρχές του τρέχοντος μήνα οι δικηγόροι υποχρεούνται να καταθέτουν όλα τα έγγραφα τους ηλεκτρονικά, σημειώνοντας ότι σε κάποιες πολύ δύσκολες περιπτώσεις καταχωρήθηκαν και με φυσική παρουσία.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης έθεσε θέμα επιπλέον παράτασης για την καθολική λειτουργία του νέου συστήματος, με αρμόδιο λειτουργό του υπουργείο Δικαιοσύνης να αναφέρει ότι η εφαρμογή του δεν είναι αυστηρή αυτό το διάστημα, ώστε να αντιμετωπισθούν προβλήματα που παρουσιάζονται με την έναρξη της εφαρμογής του.