You are here

Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι έξι τερματισμένες συμβάσεις

13/11/2024 13:38

Στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών και άλλων εμπλεκομένων φορέων,  προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα των αλλεπάλληλων ακυρώσεων συμβάσεων σε σημαντικά έργα υποδομών του δημοσίου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Το θέμα ενεγράφη στην ατζέντα της κοινοβουλευτικής επιτροπής μετά από εισήγηση των βουλευτών ΔΗΣΥ, την οποία υιοθέτησαν όλα τα μέλη της επιτροπής, σε συνέχεια του τερματισμού τις προηγούμενες μέρες των έργων κατασκευής του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και των έργων στον Ποταμό Λιοπετρίου.

Είχαν προηγηθεί επίσης η αναστολή των εργασιών του τερματικού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό, η σύμβαση με την ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο, το έργο, το συμβόλαιο για το λιμάνι και τη μαρίνα στη Λάρνακα, καθώς και το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), για τα οποία οι ανάδοχοι προτάσσουν απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων από το κράτος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτορπής Νομικών που εξέτασε κανονισμούς που αναθεωρούν το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, είπε ότι ενέγραψαν το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί και φορείς, να καταθέσουν τις θέσεις τους για το ζήτημα.

Ανέφερε ότι η συνεδρία θα προγραμματισθεί το συντομότερο δυνατό, μη αποκλεισμένου να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παννίκος Λεωνίδου εισηγήθηκε να κατατεθεί υπόμνημα από τον αρμόδιο υπουργό και Νομική Υπηρεσία, που να δίδει αναλυτικά στοιχεία για το κάθε έργο και τους λόγους που οδήγησαν σε διακοπή τους.

Η βουλεύτρια ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου δήλωσε ότι θα πρέπει το ζήτημα να διερευνηθεί από την ρίζα του δηλαδή από το στάδιο των προσφορών, της κατακύρωσης, αλλά και των λόγων που οδηγούν στην ακύρωση τους, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για διόρθωση των στρεβλώσεων.

Για εγγραφή και στην επιτροπή Ελέγχου

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ενημερώνει ότι απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ζητώντας την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος, με τίτλο «Τα συμβόλαια μεγάλων δημοσίων έργων, που είτε διακόπηκαν είτε προκαλούν σοβαρά προβλήματα».

Ο κ. Παντελίδης σημειώνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα συμβόλαια μεγάλων δημοσίων έργων έχουν διακοπεί ή είναι πηγή προβλημάτων και καθυστερήσεων για τα ίδια τα έργα, με τις αρνητικές οικονομικές και πρακτικές συνέπειες αυτών των γεγονότων να είναι ευνόητες και αδιαμφισβήτητες.

Τονίζει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου οφείλει να εξετάσει το θέμα και πιο συγκεκριμένα, τις διαδικασίες ετοιμασίας, υπογραφής και παρακολούθησης αυτών των συμβολαίων/έργων, τα ενδεχόμενα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των (έστω διαφορετικών) συμβολαίων/έργων, το χρόνο υπογραφής τους και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες που υπήρχαν, καθώς και κάθε άλλη πτυχή, που ενδεχομένως οδήγησε στα «ναυάγια» που ακολούθησαν.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ σημειώνει ότι ο έλεγχος της Βουλής θα πρέπει να γίνει προκειμένου «να σταματήσει αυτή η επαναλαμβανόμενη κατάσταση, που δικαιολογημένα προκαλεί οργή και απογοήτευση στην κοινωνία, καθώς κοστίζει εκατομμύρια ευρώ και δυναμιτίζει την πορεία ολοκλήρωσης των έργων».

Τι προβλέπουν οι κανονισμοί

Όσον αφορά τους τροποποιητικούς κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις που τέθηκαν σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου ανέφερε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται προσθήκες και αλλαγές, που αφορούν τόσο στη διαδικασία έγκρισης των αλλαγών σε δημόσιες συμβάσεις και στη διαδικασία αποκλεισμών, όσο και στην αξία των αλλαγών, καθώς και στις οικονομικές και στις χρονικές απαιτήσεις που υποβάλλονται από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Επίσης, ότι εισηγούνται την δυνατότητα διορισμού λειτουργού άλλης αναθέτουσας αρχής ως Συντονιστή Σύμβασης, θεσμοθετείται ο επιτόπιος έλεγχος των χώρων εκτέλεσης συμβάσεων, ενώ ρυθμίζεται και η περίπτωση ετοιμασίας τελικής έκθεσης αξιολόγησης για τις περιπτώσεις διακοπής συμβάσεων. 

Σκοπός των τροποποιήσεων, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, είναι να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στη εξέταση των αλλαγών σε δημόσιες συμβάσεις, αλλά και αποτελεσματικότερη λειτουργία των αρμόδιων οργάνων.

Εξάλλου, εισάγονται και ρυθμίσεις με σκοπό τη μείωση των θεμάτων που εξετάζει η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών, η οποία αυτή τη στιγμή εξετάζει ετησίως 900 θέματα. Σκοπός είναι ο αριθμός αυτός να μειωθεί στα 600, καθώς για τις συμβάσεις αξίας μέχρι €100.000, οποιεσδήποτε αλλαγές ή απαιτήσεις θα εγκρίνονται από τον προϊστάμενο της αναθέτουσας αρχής.

Εισηγήσεις Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ΟΕΒ

Κατά τη συνεδρίαση, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε, μεταξύ άλλων, να οριστεί ότι θα υποβάλλεται έκθεση τερματισμού σύμβασης εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ενώ το ΕΤΕΚ επεσήμανε ότι χρειάζεται να διασφαλιστεί η νομιμότητα της πρόνοιας για επιτόπια αυτοψία στον χώρο εκτέλεσης συμβάσεων, αναφέροντας ότι στο εξωτερικό αυτό γίνεται από κάποιο ανεξάρτητο σώμα. 

Η ΟΕΒ αναγνώρισε ως σημαντική την πρωτοβουλία για τροποποιήσεις, ανέφερε όμως ότι δεν έγινε διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη και ότι είναι καλό να γίνει. Πάντως, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, υπογράμμισε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή την ανάγκη να παρίσταται στις επόμενες συνεδριάσεις για το θέμα και η Νομική Υπηρεσία.

Δηλώσεις βουλευτών

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην ημερήσια διάταξη σε διάστημα δύο εβδομάδων, σε συνάρτηση και με το θέμα που ενέγραψε για το νομικό πλαίσιο που αφορά στη διαδικασία σύναψης δημοσίου συμβάσεων, τον καταρτισμό και την κατακύρωση και την παρακολούθησή τους, όπως επίσης και τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω του τερματισμού μεγάλο δημόσιων έργων. 

Αναφορικά με την κατάθεση κανονισμών για το συγκεκριμένο θέμα, είπε ότι στη συνεδρίαση θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οι Υπουργοί Οικονομικών και Επικοινωνιών, Μεταφορών και Έργων, ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει ουσιαστικά και θα ισχυροποιεί το δημόσιο συμφέρον.

«Είναι ένα θέμα, μια γάγγραινα αν θέλετε, που απασχολεί τον δημόσιο βίο, τον δημόσιο διάλογο και χρεώνει βεβαίως τον δημόσιο κορβανά με πάρα πολλά εκατομμύρια», είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να εντοπιστούν και οι λόγοι που τερματίζονται μεγάλα δημόσια έργα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέδειξε ως μία από τις πιο σοβαρές παραμέτρους της τροποποίησης των κανονισμών τη διαδικασία αποκλεισμού κάποιου αναδόχου, όταν αυτός δεν συμμορφώνεται και δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας.

 «Αυτό το φαινόμενο είναι πράγματι σήμερα πολύ επίκαιρο, καθότι έχουμε μπροστά μας ως κοινωνία και ως κράτος πέντε τουλάχιστον συμβάσεις δημοσίων έργων, οι οποίες έχουν διακοπεί και έχουν διακοπεί γιατί η περαιτέρω καθυστέρηση ήταν όχι προς το συμφέρον των πολιτών και του κράτους», σημείωσε.

 
Της Ελένης Χαραλάμπους