You are here

Μια από τις καλύτερες τουριστικές χρονιές το 2024

03/12/2024 16:38

Το 2024 είναι ένα πολύ πετυχημένο τουριστικό έτος, με τον Οκτώβρη να καταγράφεται ως ο καλύτερος τουριστικά Οκτώβρης όλων των εποχών με αύξηση αφίξεων πέραν του 26% σε ορίζοντα διετίας, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTTA). Στην τεράστια σημασία της εποχικότητας στάθηκε στην Ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αλλά και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός είπε αρχικά πως ο τουρισμός, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, όπως είναι γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και  οι προκλήσεις που ταλανίζουν τον τομέα της αεροπλοΐας, επέδειξε και επιδεικνύει υποδειγματική ανθεκτικότητα και σ’ αυτό αναμφίβολα  ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν συμβάλει τα μέγιστα.

Όπως είπε, η δυναμική που εκπέμπει ο τουρισμός της χώρας μας, αντικατοπτρίζεται μέσα από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα τόσο των τουριστικών αφίξεων και όσο και των εσόδων από τον τουρισμό, αφού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο καταγράφηκε άνοδος στις αφίξεις της τάξης του 4.6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και άνοδος της τάξης του 26,7% σε ορίζοντα διετίας, ενώ σε σχέση με τα έσοδα από τον τουρισμό, το πρώτο εννιάμηνο του έτους καταγράφει άνοδο της τάξης του 4.9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και άνοδος της τάξης του 31.1% σε ορίζοντα διετίας. 

«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι το 2024 είναι ομολογουμένως ένα επιτυχημένο τουριστικά έτος», τόνισε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το επόμενο έτος, εκτός απροόπτου, θα είναι μία εξίσου καλή τουριστική χρονιά. 

Ο κ. Κουμής είπε πως η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία  στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας, και είναι γι’ αυτό το λόγο που αποφασίστηκε η αύξηση του Προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού.

«Ως Υφυπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε με όραμα και πλάνο για την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, την προσαρμογή του τουριστικού τομέα στις νέες τάσεις της αγοράς, αλλά και για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που χαρακτηρίζουν τον τομέα του τουρισμού», είπε και επεσήμανε πως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένα από τα ζητήματα που τους απασχολεί έντονα. «Σίγουρα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η δυναμική του φετινού Οκτωβρίου που έσπασε κάθε ρεκόρ, όντας ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των εποχών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε δράσεις για τον τουρισμό, έκανε λόγο  στο «Σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε μερική ή ολική αναστολή εργασιών», του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο προσωπικά θεωρεί ότι αποτελεί ένα από τα κλειδιά για τον Νοέμβριο του 2025. Είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα σχέδια του Υφυπουργείου Τουρισμού, τα οποία στοχεύουν στην αναβίωση της πανέμορφης κυπριακής υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, στην ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού και στην περαιτέρω ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.  

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως το μέλλον του οργανωμένου ταξιδιού παρουσιάζει αρκετές προοπτικές αλλά και προκλήσεις, συνδυάζοντας την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την εξατομίκευση, και επεσήμανε πως η επιτυχία των ταξιδιωτικών πακέτων του μέλλοντος, εξαρτάται κατά κύριο λόγο, από τη δυνατότητα των οργανωτών ταξιδιών, να συνδυάσουν την τεχνολογία με την ανθρώπινη επαφή, δημιουργώντας εμπειρίες που δεν θα είναι απλά άνετες και ευέλικτες, αλλά και αξέχαστες, αλλά και από την ικανότητα των προορισμών να εφαρμόζουν και να τηρούν τις αρχές της αειφορίας.  

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου στη δική του ομιλία είπε πως η φετινή συνέλευσή πραγματοποιείται σε μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό, με επιδόσεις ρεκόρ τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα, παρά τις προκλήσεις από τη ρωσική αγορά και την κατάσταση στο Ισραήλ.

Σημείωσε πως η Κύπρος κατάφερε να καλύψει αυτές τις απώλειες και να πετύχει μια ομολογουμένως εξαιρετική, όπως φαίνεται χρονιά, κάτι που οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού και όλων των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων.

Ο κ. Σταύρου αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον του ο τουρισμός, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και δραστικά, προσπαθώντας να είμαστε πάντα μπροστά από τα γεγονότα.

Πρόσθεσε πως το κυριότερο θέμα για τον εισερχόμενο τουρισμό που προβληματίζει όλους είναι το θέμα της εποχικότητας, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν μια χώρα με 300 μέρες ηλιοφάνεια να μην μπορεί να προσεγγίσει τουρίστες καθόλη την διάρκεια της χρονιάς.

Είπε πως το θέμα αυτό συζητήθηκε πολλές φορές και δεν βρέθηκε λύση, είτε γιατί οι ξένες αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τον χειμώνα της πτήσης τους προς την Κύπρο, είτε γιατί τα ξενοδοχεία μας είναι απρόθυμα να παραμείνουν ανοικτά τους χειμερινού μήνες λόγω ανεπαρκούς πελατείας. Εξέφρασε την άποψη πως με ενισχυμένη συνεργασία με αεροπορικές εταιρίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μπορούμε να εξασφαλίσουμε λειτουργικές λύσεις.

Επιπλέον, ανέφερε πως η συνδεσιμότητα της Κύπρου με νέες αγορές είναι ιδιαίτερης σημασίας και εξέφρασε την άποψη ότι παρά την αισθητή πρόοδο μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερες συνδέσεις και με άλλες χώρες.

Επίσης, είπε, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη γενικότερη εικόνα της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, ενισχύοντας την ποιότητα και προσφέροντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Επαναφέρουμε την ιδέα να πλησιάσουμε τις μεγάλες και μακρινές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Κίνας και της Ιαπωνίας, ανέφερε και σημείωσε πως για υλοποίηση του στόχου αυτού μπορούν για παράδειγμα να γίνουν κοινά πακέτα με την Ελλάδα, η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών από αυτές τις αγορές στον τομέα τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Χάρης Παπαχαραλάμπους στη δική του ομιλία είπε πως το 2024 ήταν εξαιρετικά καλό και για τον εισερχόμενο και για τον εξερχόμενο τουρισμό.

Κάνοντας μια αναδρομή για το 2023 είπε πως οι αφίξεις ανά τον κόσμο δεν έφτασαν τους αριθμούς του 2019 σημειώνοντας πως η συνδρομή του τουρισμού στην οικονομία της χώρας μας ήταν της τάξεως του 12,9% του ΑΕΠ σε σχέση με 13,5 που ήταν το 2019, σημειώνοντας μια μικρή μείωση δηλαδή. Τόνισε πως το ποσοστό αυτό του 12,9 κατατάσσει την Κύπρο στην 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά συνδρομή του τουρισμού στην οικονομία, πίσω από Κροατία, Πορτογαλία, Μάλτα και Ελλάδα.

«Σαφέστατα οι επιδόσεις της Κύπρου ήταν σε γενικές γραμμές καλές και ενθαρρυντικές αν αναλογιστούμε πόσο ιδιαίτερα είναι τα δεδομένα μας», δηλαδή τις πολλές αυξήσεις από τη ρωσική αγορά.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια όπως η προσπάθεια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμών, σημειώνοντας ωστόσο πως πολλά ακόμη μπορούν να γίνουν σε αυτό το τομέα.

Ανέφερε πως το 2023 στον εισερχόμενο τουρισμό υπήρξαν κάποιες μικρές αγορές που μεγάλωσαν και κάλυψαν σχεδόν εξολοκλήρου το κενό που άφησε η ρωσική αγορά, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη διασπορά αγορών.

Σημείωσε ότι η πρόσφατη έρευνα που έκανε ο σύνδεσμος κατέδειξαν ότι σχεδόν το 70% των τουριστών που ήρθαν το 2023 στο νησί για σκοπούς αναψυχής, ήρθαν μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, δηλαδή είχαν επαφή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με κάποιον διοργανωτή ταξιδιών του εξωτερικού, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται στην Κύπρο από τα ταξιδιωτικά γραφεία εισερχόμενων τουρισμού.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε εξάλλου σε κάποιες θεμελιώδες αλλά και διαρκείς αδυναμίες της τουριστικής βιομηχανίας, «όχι για να κρίνουμε ή για να μην θρηνήσουμε, αλλά για να προτείνουμε λύσεις».

Οι αδυναμίες αυτές είναι η συνδεσιμότητα, τα λειτουργικά κόστη, η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, η εποχικότητα και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα κατεχόμενα.