You are here

Πόλεμος στις κατασκευές – Απεργίες, ανταπεργίες

06/11/2024 07:48

Σε πλήρη παράλυση οδηγείται η οικοδομική βιομηχανία με κίνδυνο να προκύψουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα και γενικότερα στην οικονομία του τόπου.

Η απόφαση των συντεχνιών, όπως αποκάλυψε χθες η StockWatch, να κηρύξουν απεργία διαρκείας στον κλάδο παραγωγής παράδοσης έτοιμου σκυροδέματος, προκάλεσε την κάθετη αντίδραση της εργοδοτικής πλευράς, η οποία αντίταξε το προβλεπόμενο από τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων δικαίωμα τους, για ανταπεργία «lockout».

Είναι η πρώτη φορά μετά από το 1983, όταν είχε απειληθεί τότε το μέτρο της ανταπεργίας από πλευράς κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση των εργαζομένων της Cyta και άλλων συναδέλφων τους σε ουσιώδεις υπηρεσίες να κατέλθουν σε επ’ αόριστο απεργία, που επανέρχεται ένα τέτοιο μέτρο από πλευράς εργοδοτών.

Η σημασία του lockout για τους εργοδότες, με βάση τον κώδικα, εστιάζεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που απεργούν δεν έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στα γραφεία της εταιρείας, του οργανισμού ή της βιομηχανίας που ανήκουν.

Στη μετωπική σύγκρουση μεταξύ των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, μπήκε και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση προειδοποιεί το συνδικαλιστικό κίνημα, πως εάν δεν αρθούν τα δυναμικά μέτρα, τότε θα υπάρξει αναστολή εργασιών εκ μέρους όλων των εργοληπτικών εταιρειών στα επηρεαζόμενα κατασκευαστικά έργα, «για όση περίοδο συνεχίζουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις». 

Το «τελεσίγραφο» των εργολάβων, η κήρυξη ανταπεργίας από τις εταιρείες κατασκευής σκυροδέματος σε συνάρτηση με τα υπό εξέλιξη δυναμικά μέτρα από τις τρείς συντεχνίες, βαθαίνουν περαιτέρω την εργατική κρίση στο σημαντικό αυτό κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ με ανακοινώσεις τους καλούν τις συντεχνίες να άρουν τα απεργιακά μέτρα και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είναι απαράδεκτο να ομηροποιείται μια ολόκληρη βιομηχανία, η οικοδομική -κατασκευαστική με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε μια σειρά από παρεμφερείς κλάδους και να παραλύουν χιλιάδες επιχειρήσεις στον εργοληπτικό κλάδο αλλά και σε παρεμφερείς τομείς», υποστηρίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

«Πρέπει να ερυθριούν οι εργοδότες όταν κηρύττουν ανταπεργία για ένα αίτημα το οποίο απορρέει από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου με τις συντεχνίες πριν από το 2013 και παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις των εταιρειών ουδέν έπραξαν μέχρι σήμερα», απαντά στις επικρίσεις των εργοδοτών ο Μιχάλης Παπανικολάου, ΓΓ της ομοσπονδίας οικοδόμων της ΠΕΟ.

Ο κ. Παπανικολάου διερωτάται ποιο θα είναι το επιπρόσθετο κόστος για την εργοδοτική πλευρά όταν οφείλει να αποκαταστήσει αυτό το κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων το οποίο ενσυνείδητα «πάρκαραν» επί σειρά ετών για να βοηθήσουν τη βιομηχανία.

«Μιλάμε για την επαναφορά του επιδόματος υπερωριακής απασχόλησης το οποίο αντιστοιχεί με αμοιβή κατ’ αναλογία για μία ώρα εργασίας σε αργίες και Σαββατοκύριακο σε δύο ώρες», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου και προσθέτει:

«Είναι μία συμφωνημένη πρακτική που εφαρμόζεται διαχρονικά σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας».

Δέσμευση του κλάδου με συμφωνημένο πρακτικό 

Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις υπάρχει πρακτικό συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών το οποίο υπογράφεται από τις συντεχνίες και τον επηρεαζόμενο κλάδο με την υπογραφή της Μαρίνας Ιωάννου – Χασάπη, τέως διευθύντριας του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και νυν ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών.

Η StockWatch κατέχει το σχετικό πρακτικό στο οποίο αναφέρεται πως η υπερωριακή αποζημίωση αφορούσε μόνο τη διάρκεια της τότε συλλογικής σύμβασης, που αποτελούσε σαφή διευκρίνιση ότι σε επόμενη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης θα επανερχόταν ως είχε το σχετικό επίδομα πριν από το 2013. 

Ναι στο διάλογο, χωρίς αναστολή απεργιακών μέτρων

Οι ηγεσίες των τριών συντεχνιών δεν πρόκειται να αναστείλουν τα μέτρα έστω κι αν κληθούν σε μεσολαβητική συνάντηση από το ΥΠΕΡΓ.

Σημειώνουν πως είχαν δώσει δύο φορές πίστωση χρόνου μετά από έκκληση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων να αναστείλουν την απόφαση για λήψη δυναμικών μέτρων, παρά την αντίθετη άποψη των μελών τους.

«Υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών που δεσμεύει τις ηγεσίες τους να μην ανασταλούν τα μέτρα, εάν δεν υπάρξει επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, οι δύο πλευρές βρέθηκαν σε αδιέξοδο και η εργατική διαφορά οδηγήθηκε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του ΥΠΕΡΓ. 

Υποβλήθηκε μεσολαβητική πρόταση η οποία απορρίφθηκε από τις γενικές συνελεύσεις των επηρεαζόμενων εργαζομένων και αποφασίστηκε η λήψη απεργιακών μέτρων. 

Το ΥΠΕΡΓ έκανε νέα μεσολαβητική παρέμβαση και κατέθεσε νέες σκέψεις σε ότι αφορά το υπερωριακό επίδομα. 

Οι σκέψεις αφορούσαν κατά βάση την αύξηση του επιδόματος κατ’ αναλογία από 1- 1,25 σε 1,30, οι οποίες απορρίφθηκαν εκ νέου από τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων.

Το ΥΠΕΡΓ παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλώσει επίσημα πρόθεση για μεσολαβητική παρέμβαση, φαίνεται πως ανώτατο στέλεχος του επικοινώνησε με την εργοδοτική πλευρά και άφησε να εννοηθεί ότι εντός των προσεχών ωρών ενδεχομένως να υπάρξει κάποια μεσολαβητική προσπάθεια, σε παρασκηνιακό αρχικά επίπεδο. 

Ο Κώστας Κυθραιώτης, Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, αναφέρθηκε σε «έλλειψη σεβασμού προς τον εργασιακό κόσμο και της οικοδομικής βιομηχανίας».

Κάλεσε τις συντεχνίες να αναστείλουν τα μέτρα και να προσέλθουν εκ νέου στο διάλογο.

«Αυτή η αχρείαστη κατά την άποψη μου απεργιακή κινητοποίηση δεν ωφελεί κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη αφού στο τέλος της ημέρας είναι μέσα από το διάλογο που θα βρεθεί η λύση», παρατήρησε.

Του Λεύκου Χρίστου