Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναμένεται ότι θα ανάψει σήμερα, εκτός απροόπτου, το πράσινο φως για την εκκίνηση της διαδικασίας εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μετά και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των συνεντεύξεων με εγγεγραμμένους ανέργους.
Ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, δήλωσε στη StockWatch, ότι σήμερα η υπουργός θα ανακοινώσει την απόφαση της για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ξενοδόχοι για την εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες.
Υπέδειξε ότι «το πρόβλημα εισήλθε στη διαδικασία επίλυσης του, στη βάση των επίσημων αιτημάτων για τις κενές θέσεις που έχουν υποβάλει οι ξενοδόχοι προς το υπουργείο Εργασίας, πληρώντας τα κριτήρια που πρέπει να έχει μια κενή θέση».
Απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος, ξεκαθάρισε ότι η πολιτική απόφαση προνοεί πως «κατ’ αρχήν δοκιμάζεται η πλήρωση των θέσεων με κύπριους και μετά απευθυνόμαστε προς τις τρίτες χώρες για εξεύρεση προσωπικού».
Υπενθύμισε ότι «υπάρχουν 1.600 άνεργοι οι οποίοι πέρσι απασχολούνταν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, γι’ αυτό», όπως είπε, «έπρεπε να προχωρήσουμε στις ομαδικές συνεντεύξεις».
Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι μόνο οι 500 από τους 1.600 παρουσιάστηκαν στη διαδικασία των συνεντεύξεων την περασμένη εβδομάδα σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ οι ξενοδόχοι της Πάφου κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων με 263 ανέργους ζήτησαν από τους 230 να παρουσιαστούν για δεύτερο interview. Ο κ. Αλεξάνδρου, εξέφρασε την ελπίδα οι νέες συνεντεύξεις να καταλήξουν σε προσλήψεις.
Ζητείται διαδικασία εξπρές για τις προσλήψεις
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στη StockWatch, τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας εισαγωγής προσωπικού από τρίτες χώρες και παράκαμψης της συνήθους διαδικασίας.
«Αναμένουμε από την υπουργό Εργασίας να δώσει την έγκρισή της και παράλληλα, να μας ενημερώσει για τη διαδικασία εξπρές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, ένα αίτημα που είχαμε θέσει στις επαφές μας με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι τη νέα τουριστική σεζόν», είπε.
Επανέλαβε ότι το ανθρώπινο δυναμικό που ζητά η ξενοδοχειακή βιομηχανία ξεπερνά τις 7,000.
Εξήγησε πως με βάση τη διαδικασία, «όταν το υπουργείο Εργασίας εγκρίνει το αίτημα μας, το υποβάλλει στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο λόγω της δημογραφικής πολιτικής που ακολουθεί, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να εξετάσει τις αιτήσεις μας». «Ως εκ τούτου», ανέφερε, «ζητούμε την επίσπευση της διαδικασίας».
Αρχίζει το ψάξιμο για 3.500 εργαζόμενους στο εμπόριο
Πέραν των εξελίξεων στον ξενοδοχειακό τομέα, ο κ. Αλεξάνδρου, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι ομαδικές συνεντεύξεις, αυτή τη φορά για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου.
Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, σε δηλώσεις στη StockWatch, έκανε λόγο για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, εκφράζοντας δυσαρέσκεια.
Όπως είπε, «η συζήτηση με τους αρμοδίους άρχισε από το Σεπτέμβριο, συμφωνήθηκε πως στις 23 περασμένου Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις και φτάσαμε στο Φεβρουάριο του 2022 χωρίς να έχουμε καταφέρει ακόμη να συντονιστούμε, διότι οι αρμόδιοι μας λένε ότι δεν μπορούν να τρέξουν δύο παράλληλες διαδικασίες».
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό σε ολόκληρο το φάσμα του εμπορίου (λιανικό και χονδρικό εμπόριο) ανέρχονται στις 3.500.
Σημείωσε ταυτόχρονα, ότι «ο κλάδος του εμπορίου είναι ο πρώτος κλάδος σε μέγεθος απασχόλησης, καθότι απασχολεί 75 χιλ. εργαζόμενους οι οποίοι εκπροσωπούν το 18% - 19% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Κύπρο».
Μεταξύ των ειδικοτήτων για τις οποίες χρειάζεται άμεσα προσωπικό στον κλάδο εμπορίου, είναι οι αχθοφόροι, αποθηκάριοι, στοιβαδόροι, κρεοπώλες, αρτοποιοί, και άλλες.
Όσον αφορά τους καταλόγους των 13.000 ανέργων στους οποίους παραπέμπει το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «φυσικά και προτιμούμε τους κύπριους εργαζόμενους, άλλα οι ίδιοι δεν επιθυμούν να εργαστούν στο εμπόριο».
Πρόκειται, είπε, για «το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα το οποίο εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και εμποδίζει πιθανές νέες επεκτάσεις των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι αλυσιδωτές στην οικονομία», ενώ υπέδειξε πως δεν αποτελεί λύση να απασχολείται το υφιστάμενο προσωπικό υπερωριακά για να καλυφθεί η έλλειψη προσωπικού.