You are here

Τα βάζουν με Κουλία για πολιτογραφήσεις

02/11/2020 18:52

Θέμα μη τήρησης της ορθής διαδικασίας θέτουν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, σε σχέση με την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, με την οποία ζητά στοιχεία σε σχέση με ζητήματα, που αφορούν τις διαδικασίες πολιτογραφήσεων.

Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για το ζήτημα από δημοσιεύματα εφημερίδων και κάνουν λόγο για «αντιδεοντολογική» διαδικασία που τηρήθηκε από τον κ. Κουλία, ο οποίος, όπως σημειώνουν, θα έπρεπε πρώτα να ενημερώσει για το περιεχόμενο της επιστολής που θα έστελνε, ούτως ώστε να τύχει έγκρισης από τα μέλη της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε πως «τίθεται θέμα διαδικασίας γι’ αυτό που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ότι δεν θέλουμε ή δεν είμαστε υπέρ της πλήρους διαφάνειας και της απονομής της δικαιοσύνης με το σωστό τρόπο».

Όπως πρόσθεσε «χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και το μήνυμα θα πρέπει να είναι ότι θα πρέπει να τύχει του ορθού χειρισμού η όποια διαδικασία ή όποια απόφαση, για να μπορέσει και να αποδοθεί η πλήρης διαφάνεια και δικαιοσύνη».

«Δεν μπορεί», είπε, «χωρίς να υπάρχει η έγκριση ή η συνεννόηση μεταξύ όλων των μελών της Επιτροπής να αποστέλλεται επιστολή, που να δεσμεύει ή να εκθέτει τα μέλη της Επιτροπής. Ο οποιοσδήποτε βουλευτής ή Πρόεδρος Επιτροπής δεν έχει το δικαίωμα χωρίς να ζητήσει την έγκριση των συναδέλφων του ή των μελών της Επιτροπής να τοποθετείται γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως θα θέσει το θέμα στον Πρόεδρο της Βουλής, για να σημειώσει πως θα έπρεπε το περιεχόμενο της επιστολής να είχε κοινοποιηθεί στα μέλη, ώστε να δώσουν την έγκριση τους, για να μπορέσει να προχωρήσει και να κοινοποιηθεί.

Εξήγησε πως το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί ευρύτερα την προηγούμενη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στην Επιτροπή Ελέγχου, ωστόσο, συμπλήρωσε τα μέλη δεν είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους να σταλεί επιστολή εκ μέρους όλων των μελών της Επιτροπής.

«Αν υπήρχε πλειοψηφία τότε θα έπρεπε να φαίνεται ξεκάθαρα στην επιστολή ότι κατόπιν πλειοψηφίας αποστέλλεται η συγκεκριμένη επιστολή, με το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ούτε αυτό έγινε, ούτε το συγκεκριμένο περιεχόμενο της επιστολής, μας κοινοποιήθηκε ποτέ προς έγκριση», είπε η κ. Δημητρίου.

Ο βουλευτής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως θεωρεί ότι η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση, εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη νομοθεσία, να ζητήσει να κατατεθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ωστόσο, σημειώνει πως «αυτό πρέπει να γίνει με τη σωστή διαδικασία».

Εκφράζοντας την επιφύλαξή του, αφού όπως είπε απουσίαζε από την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, λόγω της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών την ίδια ώρα, ο κ. Περδίκης είπε ότι η διαδικασία που τηρήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου «είναι καθόλα μη ικανοποιητική και αντιδεοντολογική, αν θέλουμε πράγματι να κατατεθούν τα στοιχεία».

«Αν θέλουμε να κατατεθούν τα στοιχεία που ζήτησε και άλλα, οι φάκελοι δηλαδή, θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα η διαδικασία που προνοεί ο νόμος. Και ο νόμος προνοεί απόφαση της σχετικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Πρέπει, λοιπόν, ο κ. Κουλίας να θέσει την πρόταση του ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, να ληφθεί απόφαση σχετική, αφού εμπλουτιστεί και από τις προτάσεις άλλων και να σταλεί ως απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου, και όχι ως προσωπική πρόταση του Ζαχαρία Κουλία», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ήταν λάθος αυτό που έκανε», για να σημειώσει πως πρόκειται για «λάθος το οποίο υποσκάπτει την ίδια την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα αυτής της ενέργειας».

Είπε ακόμα ότι «μπορεί να είναι με καλές προθέσεις που την έκανε, αλλά σίγουρα αποδεικνύεται ότι υποσκάπτει την ίδια την πρόταση του, με αυτή του την ενέργεια».