You are here

Αναμένει εργαλεία για είσπραξη εκατομμυρίων η ΕΠΑ

02/11/2020 16:10

Την υιοθέτηση εναρμονιστικών ρυθμίσεων που θα δώσουν τη δυνατότητα να προχωρά σε άμεση είσπραξη των προστίμων που επιβάλλει, αναμένει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, τη στιγμή που οι εισπράξεις του οργανισμού περιορίζονται σχεδόν στο ένα δέκατο των προστίμων που επιβάλλονται.

Ο προϋπολογισμός της επιτροπής προστασίας του ανταγωνισμού παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών. Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες €1,9 εκ. και είναι μειωμένος κατά 8,2% σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2020 που ανερχόταν στα €2,1 εκ., ωστόσο παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 2019 που ήταν στα €1,8 εκ.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, από το 2012 μέχρι σήμερα, η ΕΠΑ έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους €99,2 εκ. από τα οποία κατάφερε να εισπράξει μόλις €11,5 εκ.

Από το σύνολο των προστίμων που επιβλήθηκαν, €23,1 εκ. διαγράφηκαν λόγω ακύρωσης απόφασης από το διοικητικό δικαστήριο μετά από διαπίστωση ότιη σύνθεση της ΕΠΑ ήταν παράνομη, για την οποία έχει ήδη ασκηθεί έφεση.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία επιβολής προστίμου, όπως αναφέρθηκε, μετά την επιβολή του προστίμου σε μια επιχείρηση αυτή ενημερώνεται ότι έχει προθεσμία 30 ημερών για την πληρωμή του, μετά τη λήξη της προθεσμίας δίνεται περιθώριο άλλων 15 ημερών και ακολούθως εάν το πρόστιμο δεν εξοφληθεί, η επιχείρηση ενημερώνεται πως θα προχωρήσει η διαδικασία είσπραξης μέσω της νομικής υπηρεσίας ως αστικό χρέος προς τη Δημοκρατία.

Εκ μέρους της ΕΠΑ επισημάνθηκε πως γίνεται όλο και δυσκολότερη η υπεράσπιση υποθέσεων στο δικαστήριο, καθώς και τα προδικαστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η επιτροπή, καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν σε προσφυγή εναντίον της απόφασης επιβολής προστίμου.

Ωστόσο, εκφράστηκε η εκτίμηση πως «το κράτος δεν θα χάσει το λαβείν του» και πως τα πρόστιμα θα εισπραχθούν με τόκο. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εισηγήθηκε ως εναλλακτική την υιοθέτηση ρύθμισης ώστε η παρακοή σε αυτές τις περιπτώσεις να επισύρει ποινική δίωξη.

Εκπνέει το περιθώριο υιοθέτησης νέων εργαλείων

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η επιτροπή στο προωθούμενο νέο πλαίσιο προστασίας του ανταγωνισμού που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο νόμο. Η ΕΠΑ έχει ολοκληρώσει το προσχέδιο του νομοσχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση επ’ αυτού, αποστέλλοντας το νομοσχέδιο στο αρμόδιο υπουργείο για σχόλια.

Το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό και όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή σε μερικούς μήνες και συγκεκριμένα, μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου του 2021.

Υπογραμμίστηκε ακόμα η ανάγκη υιοθέτησης του εργαλείου ECM+ το οποίο αφορά τις αρχές προστασίας ανταγωνισμού όλων των κρατών μελών. «Προσπαθούμε να κάνουμε τις αρμόδιες αρχές, να αντιληφθούν τη χρησιμότητά του», σημείωσε η εκπρόσωπος της ΕΠΑ.

Κατά τη συζήτηση, οι εκπρόσωποι της ΕΠΑ επεσήμαναν παράλληλα, την ανάγκη ενίσχυσης της στελέχωσης και των διαθέσιμων εργαλείων της επιτροπής και ειδικότερα, την ανάγκη δημιουργίας ενός εργαστηρίου εμπειρογνωμόνων (forensic lab) που να μπορεί να ενεργεί για τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων στο πλαίσιο θεμάτων που εξετάζει η ΕΠΑ.

Εκπρόσωπος της ΕΠΑ ενημέρωσε την επιτροπή οικονομικών ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 15 συνεδρίες της επιτροπής σε σχέση με καταγγελίες ή αυτεπάγγελτες έρευνες και εκδόθηκαν 45 αποφάσεις για προστασία του ανταγωνισμού και έλεγχο συγκεντρώσεως.

Το 2020 όπως αναφέρθηκε, αποστάληκαν επίσης 20 εκθέσεις αιτιάσεων οι οποίες αφορούν υποθέσεις ενδεχόμενων παραβάσεων, με άλλες 25 υποθέσεις να τελούν υπό έρευνα.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ απηύθυναν ερωτήσεις αναφορικά με την ύπαρξη καρτέλ στον τομέα των καυσίμων και αναζήτησαν απαντήσεις σε σχέση με το εάν εξετάζονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συμφωνίες του κράτους για την πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, τη διαχείριση των αεροδρομίων, του λιμανιού Λεμεσού, τις πρακτικές των τραπεζών.

Σε ότι αφορά τα καύσιμα, εκ μέρους της ΕΠΑ αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε νέα υπόθεση προς διερεύνηση. Για το αεροδρόμιο και τις εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα, τα δύο ζητήματα εμπίπτουν στο πλαίσιο των κρατικών εγγυήσεων που είναι εκτός του πεδίου αρμοδιοτήτων της ΕΠΑ, ενώ η αρμόδια εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί σε ζητήματα που αφορούν στις τράπεζες.

Της Μαρίας Χαμπή