You are here

Ερωτήματα προκαλούν οι αλλαγές στην Κεντρική

02/11/2020 06:46

Ερωτήματα για τις προθέσεις της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με ζητήματα εποπτείας των τραπεζών προκαλεί το νέο οργανόγραμμα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο προσωπικό.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τραπεζικό τομέα, οι αλλαγές που προώθησε ο διοικητής, Κωνσταντίνος Ηροδότου, αφορούν κυρίως τη διεύθυνση εποπτείας των τραπεζών.

Στην εγκύκλιο ο διοικητής ξεκαθαρίζει ότι δημιουργούνται δύο νέα τμήματα στη διεύθυνση εποπτείας, το ένα για διασφάλιση ποιότητας και το άλλο για επιβολή κυρώσεων.

Το τμήμα που αφορά το ξέπλυμα χρήματος έχει βγει εκτός του Τμήματος εποπτείας.

Η εγκύκλιος δεν εξηγεί τους λόγους που άλλαξαν οι ισορροπίες εντός της διεύθυνσης εποπτείας των τραπεζών, σε μια τέτοια περίοδο.

Πως έχει διαμορφωθεί το νέο οργανόγραμμα

Mε βάση το εγκεκριμένο από το διοικητικό συμβούλιο οργανόγραμμα της ΚΤ, απευθείας στο ΔΣ και στον διοικητή θα υπάγονται η μονάδα εξυγίανσης, το τμήμα εσωτερικής επιθεώρησης, το τμήμα νομικών υπηρεσιών, οι ευρωπαϊκές υποθέσεις και διεθνείς σχέσεις, το γραφείο επικοινωνίας και η υπηρεσία εκδόσεων, το τμήμα διαχείρισης κινδύνων, η μονάδα κανονιστικής συμμόρφωσης όπως επίσης και το τμήμα προγραμματισμού και υλοποίησης εργασιών εξυγίανσης.

Η αναδιάρθρωση της οργανικής δομής της ΚΤ ήρθε μετά από δυστοκία περίπου 10 ετών.

Η διεύθυνση εποπτείας αποτελείται από τις μονάδες εποπτείας σημαντικών και λιγότερων σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων(αυτών που εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ και εκείνων που εποπτεύονται απευθείας από τον εγχώριο επόπτη).

Επίσης κάτω από την εποπτεία είναι η μονάδα εποπτικής στρατηγικής και επιτόπιου ελέγχου και η μονάδα διακυβέρνησης και εποπτικών εγκρίσεων.

Η διεύθυνση οικονομικών, στατιστικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας έχει την αρμοδιότητα της οικονομικής ανάλυσης και ερευνών και στατιστικής.

Η διεύθυνση τραπεζικών εργασιών αποτελείται από τις μονάδες χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, υποδομών χρηματοοικονομικών αγορών και πληρωμών, τη διαχείριση νομισμάτων και το τμήμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοπιστωτικής δεοντολογίας.

Η διεύθυνση εταιρικών υπηρεσιών έχει την αρμοδιότητα των μονάδων πληροφορικής, ανθρώπινου δυναμικού, οργάνωσης και προγραμματισμού καθώς και των λογιστικών υπηρεσιών και ελέγχου γενικών διοικητικών υπηρεσιών.

Ο κ. Ηροδότου σημειώνει ότι το νέο οργανόγραμμα διαμορφώθηκε μετά από εισηγήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ( ΕΕΜ), από διοικητική ομάδα της τράπεζας και του τμήματος εσωτερικής επιθεώρησης.

Οι αλλαγές στην οργανωτική δομή αφορούν κυρίως στη διεύθυνση εποπτείας των τραπεζών.

Γνώστες των τεκταινομένων στα εποπτικά δρώμενα, επεσήμαναν στη StockWatch ότι ο ΕΕΜ, ως συνήθως δεν θέλει να έχει ανάμιξη στις εσωτερικές διαδικασίες των ΚΤ κρατών μελών της Ευρωζώνης, που αφορούν οργανογράμματα, προσλήψεις ή προαγωγές.

Ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΕΕΜ, όπως σημειώνουν, περιορίζεται, σε θέματα εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Από το γραφείο του διοικητή έχει διαρρεύσει, ωστόσο, ότι ζητήθηκε η άποψη του ΕΕΜ.

Στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος, δημιουργείται μονάδα διασφάλισης ποιότητας, οι όροι εντολής της οποίας είναι η αξιολόγηση των εργασιών των διαδικασιών των ελλείψεων και ενδεχομένως νέων αναγκών της διεύθυνσης εποπτείας και υποβολής συστάσεων για διορθωτικά ή βελτιωτικά μέτρα.

Επίσης, δημιουργείται μονάδα επιβολής κυρώσεων, οι όροι εντολής της οποίας είναι η υποβολή συστάσεων για ενδεχόμενα επιβαλλόμενα μέτρα σύμφωνα με σχετικές νομοθεσίες για ευρήματα παραβάσεων της νομοθεσίας ή και οδηγιών που διέπουν τα εποπτευόμενα ιδρύματα, πιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα ηλεκτρονικού στοιχήματος, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων οι οποίες εντοπίζονται από τις υπηρεσίες διεύθυνσης εποπτείας και του τμήματος πρόληψης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητας και χρηματοπιστωτικής δεοντολογίας.

Δεν έχει διασαφηνιστεί κατά πόσο η εν λόγω μονάδα, θα συνεχίσει να είναι κάτω από τη διεύθυνση εποπτείας ή αν θα υπάγεται απευθείας στον διοικητή. 

Άτομα με γνώση σε θέματα τραπεζικής εποπτείας, εκτιμούν ότι με βάση τη νέα δομή που προβλέπεται από το οργανόγραμμα, αντί να ενισχύει τον εποπτικό ρόλο της ΚΤ μάλλον αυτός αποδυναμώνεται καθώς, από τη συγκεκριμένη υπηρεσία αφυπηρέτησαν πρόσφατα έμπειρα στελέχη ενώ, όλως παραδόξως μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες ή τμήματα έμπειροι ανώτεροι λειτουργοί που στελέχωναν την εποπτεία επί σειρά ετών, ειδικότερα μετά την τραπεζική κρίση.

Επισημαίνεται ότι οι λειτουργίες που αφορούν στην πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοπιστωτικής δεοντολογίας μεταφέρονται εκτός της διεύθυνσης εποπτείας, χωρίς να διευκρινίζεται κατά πόσο θα είναι το νέο τμήμα αυτοτελές ή αν θα υπάγεται απευθείας στο γραφείο του διοικητή της ΚΤ.

Η μονάδα αυτή είθισται να ελέγχει τη διακίνηση κεφαλαίων πελατών δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη αποτέλεσε η απόφαση της διοίκησης να επαναλειτουργήσει και να αναβαθμίσει το γραφείο επικοινωνίας και υπηρεσίας εκδόσεων η οποία είχε καταργηθεί το 2008.

Στην εγκύκλιο προστίθεται ότι έχουν αλλάξει ονομασίες τμημάτων και υπηρεσιών για να αντικατοπτρίζεται καλύτερα, όπως σημειώνεται, ο ρόλος τους.

Του Λεύκου Χρίστου