You are here

Μεγάλη κρίση στο λιανικό εμπόριο και στα εστιατόρια

18/03/2022 07:26

Οι κραδασμοί που προκαλεί ο ρώσο-ουκρανικός πόλεμος και η ακρίβεια, δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις επιχειρήσεις λιανικού και επισιτιστικού κλάδου, οι οποίες πριν συνέλθουν από τα προβλήματα της πανδημικής κρίσης βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη δίνη ενός νέου κύματος αυξήσεων και ανατιμήσεων των βασικών προϊόντων.

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, το κόστος λειτουργίας του λιανικού και του επισιτιστικού κλάδου αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 30% ενώ εκτιμούν ότι στην Κύπρο το πραγματικό κόστος της κρίσης θα διαφανεί σε 2-3 μήνες.

Το λιανικό εμπόριο κτυπιέται ανελέητα

Ο ιδιοκτήτης τριών καταστημάτων λιανικού εμπορίου και souvenir shop, στο κέντρο της Λάρνακας, Κυριάκος Αμπίζας, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «το λιανικό εμπόριο κτυπιέται ανελέητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα μετά τα δυο χρόνια σερί που μετρούμε ζημιές από την πανδημική κρίση».

Τόνισε ότι «από τον πόλεμο και την ανατίμηση των τιμών των πρώτων υλών έχουν επηρεαστεί τα πάντα, κατά συνέπεια και τα λειτουργικά έξοδα μας και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να παγώσει και πάλι η αγορά. Οι τουρίστες εξαφανιστήκαν και αυτοί που διαμένουν ήδη στην πόλη μας δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκαλεί η ρωσο-ουκρανική κρίση, αναφέρθηκε σε περίπτωση πελάτη από τη Ρωσία που δεν μπόρεσε να πληρώσει τις αγορές του λόγω μπλοκαρίσματος του λογαριασμού του.

Εξωφρενικές οι αυξήσεις σε όλα τα είδη

Η Μαρία Μολέσκη Χατζηχρίστου, η οποία διαθέτει κατάστημα λιανικού εμπορίου στην Αγία Νάπα, δήλωσε στη StockWatch ότι άρχισε να παρατηρείται μείωση στην παραγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, διευκρινίζοντας ότι οι παραγγελίες από τους προμηθευτές φθάνουν κουτσουρεμένες, καθώς προμηθευτές και κατασκευαστές λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες πρώτων υλών.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι παραγωγός που προμηθεύει με προϊόντα παράγγειλε υλικά για κατασκευή 500 ζευγαριών παπουτσιών και παρέλαβε υλικά μόνο για 80 ζευγάρια παπουτσιών. «Τα κόστη επίσης εκτοξεύθηκαν στα ύψη, φτάνοντας σε εξωφρενικές τιμές, για παράδειγμα για ένα κιβώτιο 30x30 από το εξωτερικό πληρώνουμε €300 από €50 ή €60 που πληρώναμε προηγουμένως», αναφέρει.

«Δεδομένου ότι οι ρώσοι και ουκρανοί τουρίστες δεν θα έρθουν φέτος στα ξενοδοχεία, πολλά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά για τρίτη συνεχή χρονιά. Μεγάλος αριθμός καταστημάτων στην περιοχή δεν άντεξε τα δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης και έκλεισε οριστικά και το ερώτημα είναι πόσοι θα αντέξουν για τρίτη χρονιά χωρίς εισοδήματα», τόνισε.

Η επιχειρηματίας Ζήνα Νικολάου η οποία διαθέτει δύο καταστήματα στην Πάφο, δήλωσε στη StockWatch ότι από το ξέσπασμα του πολέμου μούδιασε και η ξένη και η εγχώρια αγορά.

«Ρώσοι που διαμένουν στην Πάφο δυσκολεύονται να ψωνίσουν ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης, λόγω των κυρώσεων που έχουν τεθεί στις συναλλαγές. Δυστυχώς οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές διότι σήμερα δυσκολεύονται οι ρώσοι, σε ένα δύο μήνες όμως θα διογκωθούν τα προβλήματα και στην εγχώρια αγορά, εάν δεν τελειώσει ο πόλεμος», επεσήμανε.

Επιδείνωση του κλίματος και στον επισιτιστικό κλάδο

Στη δίνη των επιπτώσεων του πολέμου και οι επισιτιστικές επιχειρήσεις των οποίων το κόστος λειτουργίας έχει εκτοξευθεί συνεπεία της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, ως εκ τούτου και της ανατίμησης των βασικών προϊόντων τους από 30% έως και 100%, όπως δηλώνουν.

Ο ιδιοκτήτης εστιατορίων στη Λευκωσία Χρίστος Αβραάμ, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «από το Φεβρουάριο και μετά ήρθαν τα πάνω κάτω καθώς πλέον οι πολίτες περιορίζονται στην αγορά μόνο των απαραίτητων προϊόντων λόγω της διάχυτης αβεβαιότητας και ανασφάλειας».

Όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού σχολίασε ότι «εάν και εφόσον ανοίξει η αγορά και υπάρχει δουλειά σίγουρα είναι καλύτερα να προσληφθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία αντί ανθρώπινο δυναμικό από τις τρίτες χώρες.

Ο κ. Αβραάμ, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η κρίση θα συνεχιστεί για ακόμη έξι μήνες, σημειώνοντας ότι μειώθηκε παγκοσμίως η παραγωγικότητα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές γενικά όλων των προϊόντων.

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Καλλή, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου, καταθέτοντας την άποψη του στη StockWatch, είπε ότι «πριν τρείς μήνες η δουλειά μας ήταν τριπλάσια από τουρίστες». 

Συγκεκριμένα, είπε ότι «το διπλανό συγκρότημα ήταν κλειστό από ουκρανούς για όλο το καλοκαίρι από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο, αλλά ακυρώθηκε η κράτηση».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλή, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί πάνω από το 30%.

Ο επιχειρηματίας Λάκης Φάρος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πόλη Χρυσοχούς και διαχειριστής του κάμπινγκ, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «αν και στην περιοχή μας ο τουρισμός ξεκινά μετά το Πάσχα, τα Σαββατοκύριακα δουλεύαμε με τους ρώσους που διαμένουν στη Λεμεσό και στην Πάφο. Από την έναρξη του πολέμου όμως εξαφανίστηκαν».

Ο κ. Φάρος, ανέφερε επίσης ότι το κάμπινγκ δούλευε κυρίως με γκρουπ και φοιτητές από την Ουκρανία και την Πολωνία οι οποίοι ξεκινήσουν να έρχονται από το Μάρτιο με σκοπό να εξερευνήσουν την Κύπρο και στο πλαίσιο της περιοδείας τους κατασκήνωναν και στο κάμπινγκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου