You are here

Στόχος να γίνει ο Νοέμβριος σημείο καμπής της πανδημίας

02/11/2020 20:41

H Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε στην τακτική κυβερνητική ενημέρωση των συντακτών ότι επί του παρόντος τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν. Η Καγκελάριος τόνισε ότι οι πολιτικοί εξαρτώνται από τη συνεργασία των Γερμανών πολιτών - και όρισε έναν κοινό στόχο»
 
Η  Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού και να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές. «Εάν τα τηρήσουμε με συνέπεια για ένα μήνα, αυτό μπορεί να αποτελέσει κυματοθραύστη στο δεύτερο κύμα», δήλωσε  στην τακτική κυβερνητική ενημέρωση των συντακτών τη Δευτέρα στο Βερολίνο. «Είναι στο χέρι όλων να γίνει ο Νοέμβριος μια κοινή επιτυχία και ένα σημείο καμπής της πανδημίας», όπως είπε.
 
Το εάν αυτή αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα είναι αποτελεσματική εξαρτάται όχι μόνο από τους κανόνες, αλλά και από το εάν θα τηρούνται αυτοί οι κανόνες. Πολλοί πολίτες κατανοούν τους περιορισμούς. Αλλά υπάρχουν επίσης «αμφιβολίες, σκεπτικισμός και απόρριψη», δήλωσε η Mέρκελ. «Πρέπει να έχουμε διαρκή συνείδηση ότι ζούμε εν μέσω και με την πανδημία». Πρόκειται για μια «δοκιμασία που δεν είχαμε υπό αυτή τη μορφή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
 
Σε όλη τη Γερμανία σημειώθηκαν πρόσφατα κατά μέσο όρο 127,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. «Πρέπει να έρθουμε στο επίπεδο των 50 κρουσμάτων», δήλωσε η Καγκελάριος. «Αυτός είναι ο στόχος». Αυτός είναι ο κρίσιμος αριθμός πάνω από τον οποίο τίθενται σε ισχύ οι τοπικοί περιορισμοί, σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων. Οι περισσότερες περιοχές έχουν πλέον ξεπεράσει αυτόν το κρίσιμο αριθμό. Με περίπου 50 κρούσματα, σύμφωνα με τη Mέρκελ η ιχνηλάτηση των επαφών από τις υγειονομικές αρχές είναι εγγυημένη.
 
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η ταχεία εξάπλωση του ιού να συνεχίσει να επιβαρύνει τις υγειονομικές μας υπηρεσίες», δήλωσε. Στο 75% των περιπτώσεων, τα κρούσματα  δεν μπoρούν πλέον να ιχνηλατηθούν, «δηλαδή, δεν μπορεί πλέον να προσδιοριστεί  πού έλαβε χώρα η μετάδοση της μόλυνσης».
 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η αποδοχή των μέτρων την Άνοιξη ήταν πολύ υψηλή και εξακολουθεί να είναι υψηλή. Το καλοκαίρι σημειώθηκαν «πολλές περιπτώσεις αμέλειας». «Δεν αντέχουμε να συμβεί το ίδιο αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα» Ανέφερε ακόμη ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση των ανθρώπων ότι «το όλο πράγμα διαρκεί τόσο πολύ». «Μπορώ να καταλάβω τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία, αλλά πρέπει να απευθύνω έκκληση για αποδοχή, διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ζήσουμε με αυτόν τον ιό».
 
Η ίδια ανέφερε ότι οι ισχύοντες κανόνες κοινωνικής επαφής είναι λιγότερο αυστηροί από εκείνους την άνοιξη, όταν τότε άτομα μόνο από ένα νοικοκυριό είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν σε δημόσιο χώρο. Όταν ρωτήθηκε για πόσο καιρό η Γερμανία θα μπορούσε να αντέξει ένα μερικό lockdown,  είπε ότι η προστασία της υγείας και η οικονομία δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες. «Το να ξεπεράσει κανείς την πανδημία επιτυχώς είναι το καλύτερο για την οικονομία».
 
Υπενθύμισε ότι υπάρχουν πρόστιμα για τις παραβάσεις, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θέλει να επιβάλει τα μέτρα αποκλειστικά μέσω της απειλής τιμωρίας. «Σε μια δημοκρατία πιστεύω στη δύναμη της λογικής και της ευθύνης», όπως ανέφερε. Όσον αφορά στον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι «Θα έχουμε Χριστούγεννα υπό συνθήκες κορωνοϊού, ωστόσο, δεν θα πρέπει να είναι μοναχικά Χριστούγεννα».
 
Μερικό lockdown ισχύει σε όλη τη Γερμανία από τη Δευτέρα – και αρχικά η διάρκεια του έχει οριστεί σε τέσσερις εβδομάδες. Σε όλη τη χώρα απαγορεύεται πλέον το άνοιγμα των εστιατορίων καθώς και των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων. Αυστηρότεροι κανόνες ισχύουν επίσης για προσωπικές συναντήσεις. Οι κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο κριτικής.