You are here

Βροχή λουκέτων στα ξενοδοχεία

02/11/2020 07:13

Τα μέτρα που θα εξαγγείλει εντός της εβδομάδας η υπουργός εργασίας αναμένουν οι ξενοδόχοι για να ζυγίσουν όλα τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την οδηγία της Βρετανίας, να βάζει σε καραντίνα όσους βρετανούς επιστρέφουν πίσω στη χώρα τους από την Κύπρο, πριν αποφασίσουν πόσες από τις 180 ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, θα παραμείνουν ανοικτές.

Επιχειρηματίες του κλάδου που μίλησαν στη StockWatch, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η συνέχιση του μέτρου στήριξης της εργασίας μέχρι το Μάρτιο, ενδεχομένως να αποτελέσει ένα κίνητρο για αρκετούς ξενοδόχους ώστε να παραμείνουν ανοικτοί κατά τους χειμερινούς μήνες διότι θα συμβάλει αν όχι στη μείωση των ζημιών που υπέστησαν, τουλάχιστον στη συγκράτηση τους σε ένα σταθερό επίπεδο. 

Οι πλείστοι, όμως, αναμένουν ότι θα κλείσει η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων που άνοιξαν για τη θερινή σεζόν, εκφράζοντας μεγάλη αβεβαιότητα για την κατάσταση το 2021.

Υπό συνθήκες κορωνοϊού ετοιμαζόμαστε για το 2021

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης είπε ότι «οι ξενοδόχοι θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη στην εξίσωση τους τη συνέχιση ως έχει του μέτρου στήριξης της εργασίας».  Σημείωσε ότι, αν και από την 1η Νοεμβρίου ενεργοποιείται το μέτρο που προνοεί ότι όσα ξενοδοχεία κλείνουν οι εργαζόμενοι περνούν στο ανεργιακό επίδομα μέχρι το Μάρτιο, οι ξενοδόχοι προτιμούν τη συνέχιση του υφιστάμενου σχεδίου.

«Υπολογίζαμε ότι το 1/3 από τις περίπου 180 ξενοδοχειακές μονάδες θα παρέμενε ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν διότι η βρετανική αγορά είχε αρχίσει να αποδίδει αρκετά καλούς αριθμούς τουριστών από τον Σεπτέμβριο και κυρίως τον Οκτώβριο δημιουργώντας προσδοκίες και προοπτικές για τους χειμερινούς μήνες.  Όμως ανατράπηκαν τα πάντα μετά την απόφαση της Βρετανίας να θέσει την Κύπρο σε καραντίνα».

Όσον αφορά τη σεζόν του 2021 ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα και ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Εμείς όμως πρέπει να προγραμματιστούμε σαν να είναι ανάμεσα μας ο κορωνοϊός διότι δεν μπορούμε να αναμένουμε το εμβόλιο».

Επεσήμανε ότι «αυτό που ζητούμε από την κυβέρνηση είναι η διαφοροποίηση του πλαισίου της κατηγοριοποίησης των χωρών διότι δυστυχώς με το υφιστάμενο πλαίσιο χάσαμε την ευκαιρία να φέρουμε τουρισμό τους προηγούμενους μήνες που είχαν κλείσει οι ανταγωνιστικές μας αγοράς. Οι τουρίστες αυτοί θα είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας αλλά και τις πολύ καλές υποδομές που διαθέτει η χώρα μας με αποτέλεσμα να τους κερδίζαμε και για το 2021 και για τα επόμενα χρόνια».

Επανέλαβε ότι από τους 80.000 ελέγχους που διενεργήθηκαν από χώρες που έρχονταν στην Κύπρο με μοριακό τεστ μόνο 200 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν κύπριοι επαναπατρισθέντες.

Στο μηδέν η ορατότητα για το 2021

Ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου της Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι «στην περιοχή υπάρχουν περίπου 100 μονάδες σε λειτουργία, μετά όμως από τις νέες εξελίξεις οι τουρίστες που φεύγουν είναι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται. Όλα τα ξενοδοχεία ξεκίνησαν να παίρνουν ακυρώσεις με αποτέλεσμα η νέα αυτή ανατροπή να οδηγήσει τελικά στο κλείσιμο μεγαλύτερου αριθμού ξενοδοχείων από ότι είχαμε εκτίμηση στην αρχή».

Εάν η υπουργός εργασίας εξαγγείλει τη συνέχιση του σχεδίου στήριξης της εργασίας τότε σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρατήσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά χαμηλές, θα αποφασίσουμε εάν θα παραμείνουμε ανοικτοί και τους χειμερινούς μήνες, είπε.

Όσον αφορά τη σεζόν του 2021 είπε ότι «η ορατότητα είναι μηδέν. Σίγουρα αναμένουμε πως θα είναι καλύτερη από το 2020 αλλά για την ώρα τα πάντα είναι ακόμη ρευστά».

Η Λάρνακα ετοιμάζεται να κλείσει

Η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, δήλωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας παραμένουν μόνο τρία μεγάλα ξενοδοχεία σε λειτουργία, το Radisson Blu, τo Golden Bay στην Ορόκλινη και το Sun Hotel στο κέντρο της πόλης καθώς και μερικές μικρές μονάδες των δέκα και 20 κλινών.

Σχολιάζοντας τη χειμερινή σεζόν είπε ότι «από τη στιγμή που η Λάρνακα αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα των μεγάλων tour operators θα είναι πολύ δύσκολο πλέον για τα μεγάλα ξενοδοχεία να παραμείνουν ανοικτά» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ίσως μείνουν κάποιες μικρές μονάδες των δέκα και είκοσι κλινών ανοικτές επειδή τα λειτουργικά τους έξοδα είναι περιορισμένα».

Δεν εκμεταλλευτήκαμε σωστά την καλή επιδημιολογική μας εικόνα

«Για ακόμη μια χειμερινή σεζόν θα ερημώσει η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου» δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου Δώρος Τάκας, διευκρινίζοντας ότι «η περιοχή επηρεάζεται από τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και από τη στιγμή που θα σταματήσουν δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν ανοικτά τα ξενοδοχεία».

Πρόσθεσε ότι «από τα 25 περίπου ξενοδοχεία που λειτουργούν σήμερα θα παραμείνουν ανοικτά μόνο δύο, ένα στην Αγία Νάπα και ένα στον Πρωταρά».

Επέκρινε όμως τους αρμοδίους ότι δεν διαχειρίστηκαν σωστά την κατάσταση διότι όταν η Κύπρος κατέγραφε μηδενικά κρούσματα θα έπρεπε να ανοίξει τις αγορές όπως έκαναν και οι άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί ώστε να επωφεληθεί και η Κύπρος από το τουριστικό ρεύμα που επικρατούσε.

«Δυστυχώς αφήσαμε ανεκμετάλλευτη την καλή επιδημιολογική εικόνα που είχαμε τους προηγούμενους μήνες δημιουργώντας προβλήματα και με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό, με ορατό τον κίνδυνο να επηρεαστεί και η σεζόν του 2021 διότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν μας εμπιστεύονται πλέον. Το υφυπουργείου τουρισμού θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις προσπάθειες του για τη νέα σεζόν η οποία ίσως να αποδεδειχθεί πολύ πιο δύσκολη από ότι αναμένουμε», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου