You are here

Η διεθνής κατάσταση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

02/11/2020 21:57

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "πολύ δύσκολη κατάσταση" στην προσπάθεια να ελέγξει την έξαρση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ στη  Ρωσία, ο μαζικός εμβολιασμός με το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona θα ξεκινήσει το 2021
 
Επιπρόσθετα, στην Ιταλία καταγράφηκαν 22.253 νέα κρούσματα, 233 νέοι θάνατοι, στην Αυστρία, ο Υπουργός Υγείας προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα εξέλιξη, η κατάσταση θα γίνει κρίσιμη στις ΜΕΘ, όπου σε μία εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευόμενων αυξήθηκε κατά 78% και στη Βουλγαρία, η αστυνομία θα αναλάβει τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία, γιατί τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν πλέον.
 
ΠΟΥ

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια "πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση" στο να ελέγξουν τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων COVID-19, καθώς οι πολίτες τους έχουν κουραστεί με τους νέους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή τους, δήλωσε σήμερα κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
 
"Σαφώς, ο κόσμος έχει εκνευριστεί και έχει κάθε δικαίωμα να εκνευρίζεται. ;Eχει κουραστεί", δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.
 
"Όμως, οι κυβερνήσεις, ιδίως στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να περιορίσουμε τον ιό, να αμβλύνουμε την πίεση αυτής της επιδημίας. Οι επιλογές τους είναι περιορισμένες".
 
Ρωσία
 
Ο μαζικός εμβολιασμός των Ρώσων με το δεύτερο εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε το Κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2021, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του κέντρου, ο Ρινάτ Μαξιούτοφ.
  
Η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου EpiVacKorona  με την συμμετοχή 40.000 εθελοντών, θα ξεκινήσει στο διάστημα Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Μαξιούτοφ, προσθέτοντας ότι οι κλινικές αυτές δοκιμές θα διαρκέσουν έξι μήνες έως τον εμβολιασμό του τελευταίου εθελοντή.  
               
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του εμβολίου αυτού είναι "η αποτελεσματικότητά του κατά των ανομοιογενών γενετικά στελεχών των αντιγόνων" επειδή το σκεύασμα περιέχει μέρος του μακρομορίου του αντιγόνου SARS-CoV-2, το οποίο αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.     
               
"Σε αντίθεση με το ιογενές εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέι (Sputnik-V) και το αδρανοποιημένο εμβόλιο του Ινστιτούτου Τσουμακόφ (το τρίτο ρωσικό εμβόλιο -σ.σ), στο εμβόλιο EpiVacKorona υπάρχουν μόνο μικρά τμήματα ιογενούς πρωτείνης, των πεπτιδίων που είναι αναγκαία για την διαμόρφωση ανοσοποιητικής απόκρισης", δήλωσε ο Μαξιούτοφ.           
 
Στο μεταξύ, η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία Pharmasyntez ζήτησε από το Κρεμλίνο την άδεια να της επιτρέψει την παραγωγή του γενόσημου αμερικανικού αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη θεραπευτική αγωγή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει τη σχετική άδεια, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της εταιρείας.  
 
Τo Remdesivir δεν είναι διαθέσιμο στην Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής της Pharmasyntez Βικράμ Πούνια, και η γενόσημη εκδοχή του δεν μπορεί να παραχθεί χωρίς τη συγκατάθεση της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences. 
 
Ιταλία
 
Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 22.253 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 233 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 135.000 διαγνωστικά τεστ. 
               
Χθες, τα περιστατικά ήταν 29.907, με 208 νεκρούς. Σε ό,τι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, έχουν εισαχθεί σε αυτές 2.022 ασθενείς, ενώ 19.840 νοσηλεύονται σε νοσοκομειακούς θαλάμους. Παράλληλα, 374.650 άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατ`οίκον απομόνωση.
 
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στη Λομβαρδία διαγνώστηκαν σήμερα 5.278 θετικοί στον ιό, στην Καμπανία 2.861, στην Τοσκάνη 2.009 και στο Πεδεμόντιο 2.003. Παράλληλα, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
 
Αυστρία
 
Εξαιτίας της ταχείας διασποράς των λοιμώξεων του νέου κορωνοϊού στην Αυστρία δυσκολεύει τώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία  μέσα σε μόνον μία εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε κατά 62%, και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας η αύξηση έφτασε στο 78%. 
 
Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αυστριακό υπουργό Υγείας Ρούντολφ `Ανσομπερ, να απευθύνει το μεσημέρι σαφή προειδοποίηση πως "εάν συνεχιστεί η τρέχουσα εξέλιξη, η κατάσταση στον τομέα της Εντατικής Θεραπείας θα μπορούσε να γίνει κρίσιμη". 
 
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία μείωση, "οδεύουμε σε μια σοβαρά κρίσιμη κατάσταση", ανέφερε, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί μία ανάσχεση από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ ο ίδιος υπολογίζει ότι "οι αριθμοί (όσον αφορά τις νέες λοιμώξεις) θα αυξηθούν σημαντικά αυτή την εβδομάδα".
  
Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη ανακοίνωσαν σήμερα 4.135 νέα κρούσματα Covid-19 εντός των τελευταίων 24 ωρών, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αυστρία να ανέρχεται από την αρχή της πανδημίας σε 114.016. 
      
Σε νοσοκομείο νοσηλεύονται σήμερα 2.161 άνθρωποι και από αυτούς οι 336 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ μέχρι στιγμής 1.159 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές κορωνοϊού.
 
Σε 50.922 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, πιο σημαντικός, ωστόσο, θεωρείται ο αριθμός των θετικά διαγνωσμένων περιπτώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών), που είναι 321. 
 
Βουλγαρία

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να αναθέσει στην αστυνομία τη μεταφορά των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία γιατί τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν πλέον, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων.
 
Δέκα μίνι λεωφορεία της αστυνομίας, τα έξι από τα οποία θα επανδρωθούν με ιατρικό προσωπικό, θα ενισχύσουν τα 24 δημόσια ασθενοφόρα της Σόφιας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Ανγκέλοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
 
Ο θάνατος ενός 33χρονου, το Σάββατο, οι συγγενείς του οποίου περίμεναν επί ώρες να τον παραλάβει ένα ασθενοφόρο, προκάλεσε σοκ στη χώρα και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκαν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.
 
"Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι. Βρισκόμαστε σε πόλεμο: πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους μας τους πόρους ενάντια στην πανδημία", είπε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων της Σόφιας, η Κάτια Σουνγκάρσκα.
 
Τα βουλγαρικά νοσοκομεία έχουν ήδη ζητήσει τη βοήθεια φοιτητών ιατρικής επειδή μεγάλο μέρος του προσωπικού τους έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.
 
Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν θα λαμβάνουν στο εξής χρηματοδότηση από τους ασφαλιστικούς φορείς, αν δεν εφαρμόζουν το υπουργικό διάταγμα με βάση το οποίο θα πρέπει να παραχωρήσουν το 10% των κλινών τους σε ασθενείς με Covid-19. Στην πρωτεύουσα προστέθηκαν άλλες 100 κλίνες ενώ μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα τεθούν σε κυκλοφορία 17 νέα ασθενοφόρα. Το υπουργείο διαπραγματεύεται επίσης με μια εταιρεία ταξί  για τη μεταφορά των ασθενών.
 
Τα κρούσματα στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 80% μέσα σε μία εβδομάδα και σήμερα ανέρχονται σε 54.000 αλλά ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται ακριβής, δεδομένου ότι τα τεστ που διεξάγονται είναι πολύ λίγα. Από την αρχή της πανδημίας, περίπου 1.300 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
 
Λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων πάντως, η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να επιβάλει ξανά καραντίνα στη χώρα.